Madrid

El Ministeri de l'Interior paralitza la inscripció de Sortu perquè el veu una continuació de Batasuna

El vicepresident primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha dit que el Ministeri de l'Interior ha paralitzat la inscripció de Sortu en el registre de partits polítics perquè considera "evident" que és la "continuïtat" de la il·legalitzada Batasuna. "És evident que es tracta de la il·legalitzada Batasuna i, per tant, hi ha el que s'anomena continuïtat. És un partit il·legal que ve al registre de partits polítics per voler ser legal, a través d'unes noves sigles i uns nous estatuts", ha assegurat Rubalcaba després del Consell de Ministres. Interior ha tramès a la Fiscalia i l'Advocacia General de l'Estat la informació recollida per les forces de seguretat que demostra que és Batasuna "la que ha presentat els nous estatuts".

Actualitzat
Sobre la posició adoptada pel PP sobre aquest assumpte, Pérez Rubalcaba ha assenyalat que durant els últims dies s'han abocat moltes opinions de tot tipus, algunes justificades, però també altres "maledicents" i "indocumentades", i ha recordat que el govern va fixar la seva posició sobre Sortu dilluns passat, després que es va presentar el partit. En aquest sentit, ha retret al PP que hagi mirat de "treure múscul polític" amb aquest assumpte. "Que es quedin amb la fermesa, jo em quedaré amb la lluita antiterrorista, que va molt bé", ha dit.

"Hi ha una acció de la il·legalitzada Batasuna, i dic bé perquè no s'han amagat, en presentar aquest nou partit on van fer valoracions sobre violència terrorista i violència d'ETA", ha afirmat el vicepresident primer, després de reconèixer que aquestes valoracions han constituït una novetat .

Segons la seva opinió, aquesta novetat té la seva explicació en la ferma defensa dels principis democràtics i en la il·legalitat de l'organització terrorista, "perquè la lluita contra ETA va bé". "A continuació vaig dir que el Ministeri de l'Interior enviaria la seva decisió al Suprem a través d'oportunes demandes de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, però veig que hi ha gent que no ho va entendre", ha afegit el vicepresident.

Pérez Rubalcaba ha subratllat que no li correspon al Ministeri de l'Interior comprovar la legalitat de Sortu, sinó els requisits administratius. "Però aquest és un cas singular perquè és evident per a tothom que es tracta de la il·legalitzada Batasuna que presentat estatuts per a un nou partit", ha afirmat el ministre per justificar que, segons ell, "hi ha continuïtat amb la formació il·legalitzada".

Per això, Interior ha paralitzat la inscripció de Sortu al registre de partits i remetrà la documentació a l'organisme que va declarar il·legal Batasuna, que és el Tribunal Suprem. "No és un partit que cau del cel, es tracta de la il·legal Batasuna", ha afegit. Tot i aquestes afirmacions, cal documentar les demandes que es presentaran davant el Tribunal Suprem.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut