Altsasu: laboratori repressiu?

El fantasma de tot és ETA, es passeja per la vall de la Sakana i fa impossible la reconciliació. L'Adur, l'Oihan i el Jokin porten ja 455 dies a la presó per una baralla de bar

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto37

Albert Segura

Sotsdirector d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@albertsegura_
Actualitzat

Tot és terrorisme, fins i tot una baralla de bar. Tot és ETA, tant és si ja s'ha desarmat i està en dissolució. L'Adur, l'Oihan i el Jokin, tres joves d'Altsasu, fa ja 455 dies que són a la presó per una batussa amb guàrdies civils fora de servei, de paisà, una matinada de festa en aquest poblet de la vall de la Sakana. Encara no havien ni nascut, als anys de plom d'ETA, però la jutge Carmen Lamela i la fiscalia de l'Audiència Nacional els acusen de terrorisme.

El judici no serà fins a l'abril, però els seus familiars i amics, i les seves companyes, ja estan pagant la pena de la política penitenciària espanyola d'allunyament i dispersió. Nou hores de cotxe, fins les presons d'Estremera, Aranjuez i Navalcarnero, per poder-los veure 40 minuts rere un vidre. En aquestes 455 nits de "presó venjativa", denuncien, ja han hagut de fer 240.000 quilòmetres, l'equivalent a cinc voltes al món, accident de cotxe inclòs. I suportar l'acarnissament del circ mediàtic de les Ana Rosas, que amb aquest Solidaris intentem compensar.

De trifulgues tavernàries i batusses amb agents de policia de paisà, se'n produeixen milers, a l'Estat, per exemple: la bronca d'uns agents del Piolín en un bar del Born, després de l'1-O. Però només l'Adur, l'Oihan, el Jokin i vuit joves més d'Altsasu afronten 375 anys de presó, perquè el que per als veïns, els jutges navarresos o el primer informe policial va ser una baralla de bar qualsevol, alcoholitzada, a les cinc de la matinada, per a Lamela (precisament!) és terrorisme i tumult (precisament!) per fer fora d'Euskal Herria els guàrdies civils.

L'esquerra abertzale aposta ara per la via democràtica i pacífica, i si comptem les estelades als balcons del poble, fins i tot pateix una certa "catalanitis". Però la reconciliació és impossible mentre les associacions de víctimes del terrorisme, com part de la judicatura i de la policia espanyola, continuïn instal·lades als anys 80 i no passin pàgina, mentre el Madrid polític vulgui seguir explotant els rèdits del tot és ETA (i contra ETA tot s'hi val).

Altsasu és un laboratori repressiu de l'Estat, per assajar fins on és capaç d'empassar-se l'opinió pública. I Catalunya en patirà les receptes.

Anar al contingut