Madrid

Zapatero i Rajoy confien que els ciutadans donin una lliçó de democràcia

Els tres candidats de partits d'àmbit espanyol voten a Madrid. El primer a fer-ho ha estat el president del govern i candidat del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero. El líder socialista ha votat a dos quarts d'onze del matí acompanyat de la seva dona. Tres quarts d'hora després ho ha fet el candidat del Partit Popular, Mariano Rajoy, al districte de Moncloa. Tant l'un com l'altre han estat rebuts amb crits de "president, president". El líder d'IU, Gaspar Llamazares també ha anat a votar. Els tres han fet una crida a la participació amb l'últim atemptat d'ETA encara a la retina. Tots esperen que la participació enforteixi la democràcia.

Actualitzat

El president del govern i candidat del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero, ha votat al col·legi Buen Consejo School, de Madrid. Zapatero ha exercit el seu dret al vot acompanyat de la seva dona, Sonsoles Espinosa, i després ha demanat als ciutadans que enforteixin la democràcia. Per això confia que els votants respondran i la participació serà alta. Zapatero ha recordat que el vot és un dret i que dóna la capacitat de decidir el futur del país. El candidat socialista ha estat rebut i acomiadat amb crits de "president, president", tot i que un petit grup l'ha acusat de mentir en la lluita antiterrorista.

Poc després de les onze del matí ha anat a votar Mariano Rajoy. El líder popular ha dipositat la seva papereta al col·legi de Santa Bernardette del districte de Moncloa. També ha arribat acompanyat de la seva dona i també estat rebut amb crits de "president, president". Rajoy ha fet una crida a la participació de la ciutadania i ha demanat als electors que vagin a votar "pensant en si mateixos i en el futur del seu país, que és Espanya".

El candidat d'Izquierda Unida, Gaspar Llamazares, ha votat a l'institut d'educació secundària Joaquín Turina, del barri madrileny de Chamberí, acompanyat per la seva dona, Ana, i per alguns dirigents de la federació. Llamazares ha demanat que els ciutadans donin una "nova lliçó" a ETA i demostrin que "la democràcia és el que preval enfront de la violència". També espera que aquests comicis generals "passin pàgina de l'agressivitat, la confrontació i la crispació".

La paraula preferida dels polítics en la jornada electoral és participació. El cap de la llista del PSOE al Congrés per Sevilla, Alfonso Guerra, s'ha mostrat convençut que "la gent respondrà a l'assassinat de l'exregidor socialista Isaías Carrasco". Un altre líder socialista, Pedro Solbes, ha expressat la seva confiança que la participació a les eleccions generals sigui alta. En un discurs similar, la vicepresidenta del govern, María Teresa Fernández de la Vega, ha demanat als ciutadans que vagin a votar "amb confiança i llibertat" perquè el seu vot "decideixi el futur" d'Espanya.

El número dos del PP a Madrid, Manuel Pizarro, també ha anat a votar i ha recordat l'atemptat terrorista d'ETA. El dirigent popular ha demanat que "els espanyols puguin votar amb tranquil·litat" i que ningú alteri la normalitat de la jornada electoral. L'expresident del govern José María Aznar ha votat a la localitat madrilenya de Pozuelo i ha assegurat que confia que serà un "bon dia per a Espanya". Ni ell ni la seva dona, Ana Botella, han volgut fer més valoracions.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut