Nova York

Zapatero i Ban Ki-moon reclamen un compromís més ferm contra el canvi climàtic

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, i el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, han instat la comunitat internacional a prendre mesures urgents per reforçar la lluita contra el canvi climàtic. La petició ha sorgit a Nova York, on aquest dilluns es desenvolupa una nova trobada internacional sobre canvi climàtic, amb l'assistència de representants de 150 països, la meitat dels quals són caps d'estat i de govern. La reunió pretén aplanar el camí per a la futura renovació del Protocol de Kyoto. Ban Ki-moon ha exigit un "senyal clar i col·lectiu" que es passarà de les paraules als fets en aquest tema. Zapatero, mentrestant, ha apostat per renovar els acords a la reunió prevista pel desembre a Bali.

Actualitzat

Entre els 80 caps d'estat i de govern desplaçats a Nova York hi ha el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que ha anunciat una aportació extraordinària de 3 milions d'euros a l'Organització Mundial de la Salut perquè desenvolupi el programa contra el canvi climàtic.

Les tesis de Zapatero han coincidit plenament amb les que ha expressat abans el màxim responsable de les Nacions Unides. Ban Ki-moon ha advertit els dirigents mundials que "el desafiament immediat és transformar les preocupacions comunes en un nou consens que permeti avançar" en la reducció de gasos contaminants que provoquen l'efecte hivernacle.

Els Estats Units han delegat la representació en la secretària d'Estat, Condoleezza Rice. En canvi, el president, George Bush, se n'ha desmarcat i ha convocat una reunió pel seu compte pels dies 27 i 28 d'aquest mes. A banda de l'ONU i la Unió Europea, hi ha convidats quinze països, entre els quals hi ha els onze que més contaminen el planeta. Potser en al·lusió a la Casa Blanca, Ban Ki-moon també ha subratllat que el "fòrum apropiat" per avançar en la lluita contra l'escalfament global és l'ONU.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut