Barcelona

Vueling ha de presentar un "pla de contingència immediat"

L'hi ha reclamat el Ministeri de Foment, que li exigeix que planifiqui l'operatiu fins al setembre per garantir els vols ja compromesos, mentre la Generalitat crea una comissió de seguiment setmanal per garantir el servei

RedaccióActualitzat

Els retards de Vueling continuen provocant problemes a l'aeroport del Prat. La situació havia millorat aquest dilluns al matí, però s'ha tornat a complicar a la tarda, amb l'anunci de més cancel·lacions de vols. Al matí s'han cancel·lat dos vols, un a Zuric i un altre a Màlaga, i s'han començat a acumular endarreriments. No hi ha hagut aglomeracions, però sí un degoteig d'usuaris que feien reclamacions sense que se'ls hagin ofert gaires alternatives vàlides.

La companyia ha anunciat que està reforçant els torns de treball i contractant serveis extraordinaris per resoldre els problemes. Ho ha fet constar en un comunicat on torna a demanar disculpes als passatgers.

Foment exigeix a Vueling un "pla de contingència immediat"

Aquest dilluns a la tarda, el president de Vueling, Javier Sánchez-Prieto, s'ha reunit amb la ministra de Foment en funcions, Ana Pastor, i amb les màximes autoritats d'aviació civil espanyoles. A la sortida de la reunió, el president de Vueling ha fet una curta declaració davant la premsa, en què ha reiterat les disculpes i ha afirmat que els problemes se solucionaran. Sánchez-Prieto, però, ha marxat immediatament després i no ha acceptat cap pregunta.

 

Per part del ministeri ha comparegut el secretari d'estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, que ha explicat que han exigit per aquest dimarts mateix un "pla de contingència" per tot l'estiu, fins al setembre, de com pensen millorar l'operativitat. Segons ha explicat, tenen confiança que Vueling complirà, però que de tota manera no descarten sancions a la companyia.

Un expedient obert

L'Agència de Seguretat Aèria ha obert un expedient a Vueling i està investigant les responsabilitats de la companyia en el que ha passat. Depenent dels resultats d'aquesta investigació, Vueling podria rebre una sanció per haver vulnerat la normativa. Fa dos anys Vueling ja va rebre dues sancions per un milió d'euros per saltar-se les franges horàries que tenien contractades per operar. La ministra ja ha dit aquest dilluns que ara pot haver tornat a passar el mateix, i que això no li "sortirà gratis" a la companyia.

La Generalitat crea una comissió de seguiment

També aquest dilluns a la tarda el govern català ha convocat als responsables de Vueling a una reunió informativa. Per part de Vueling a la reunió hi han assistit el director d'estratègia, Fernando Estrada, i el director comercial, David Garcia Blancas. Per part de la Generalitat, hi han participat els consellers de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, a més dels secretaris respectius i la directora de l'Agència Catalana de Consum, Montserrat Ribera.

Segons fonts del govern, els dos consellers han estat en contacte mutu constant des dels primers problemes d'operativa de Vueling. La intenció era demanar a la companyia un canvi d'actitud i també estudiar les possibles sancions que li poden aplicar. A l'acabar la reunió els consellers Rull i Baiget han anunciat la creació d'una comissió que es reunirà cada setmana per fer un seguiment detallat del funcionament de la companyia al llarg de l'estiu.

Aquesta comissió, que estarà operativa la setmana que ve, vigilarà que es garanteixin els vols. En aquest sentit, els responsables del govern han demanat a Vueling que si ha de suprimir alguns vols per garantir-ho, que ho facin amb prou temps com perquè comporti el mínim de molèsties als usuaris. També li han reclamat més inversió.

L'OCU exigeix que AESA prengui mesures immediates

Des de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) s'exigeix a l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) que intervingui de manera immediata en el col·lapse del Prat, que "ha perjudicat i està perjudicant milers d'usuaris", i que "han de ser compensats" pels retards i cancel·lacions d'aquests dies de Vueling. L'OCU demana que AESA prengui mesures per garantir el compliment dels vols programats i el pagament de les compensacions que estableix la normativa per als passatgers afectats. L'organització sol·licita que s'obri un expedient sancionador pels reiterats incompliments de la companyia que podria suposar sancions d'entre 4.500 i 70.000 euros.

A través de la seva pàgina web, l'OCU posa a disposició de tots els afectats una calculadora d'indemnitzacions, on es pot consultar els imports que els corresponen, així com informació per facilitar la seva reclamació per diferents vies. La Generalitat també ha convocat els responsables de la companyia a una reunió d'urgència aquest dilluns a la tarda.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut