Atenes

Violents enfrontaments a Atenes en la vuitena jornada de vaga general

A Atenes hi ha hagut enfrontaments violents al migdia durant la massiva manifestació contra les mesures d'austeritat del govern grec. La policia ha hagut de dispersar els manifestants després que s'han llançat pedres, còctels Molotov i bombes incendiàries davant del Parlament. Això ha passat en la vuitena jornada de vaga general que es fa a Grècia aquest any contra els plans de l'executiu per reduir el dèficit. A causa de les aturades, els aeroports estan tancats i els transports marítim i ferroviari estan gairebé paralitzats. La vaga de 24 hores també afecta els hospitals, que només atenen les emergències. Tampoc treballen els periodistes, per la qual cosa la informació que surt de Grècia és escassa.

Actualitzat
La vuitena jornada de vaga general a Grècia ha derivat en forts enfrontaments entre manifestants i policies, durant els quals una zona del Ministeri de Finances ha estat incendiada amb còctels Molotov. Els agents antiavalots han hagut de recórrer a l'ús de gasos lacrimògens i bombes de so per dispersar la multitud congregada davant el Parlament grec.

En un altre incident, l'exministre de Transport i excomissari europeu, el conservador Kostis Hatzidakis, ha estat colpejat per manifestants quan caminava per una de les avingudes més cèntriques de la ciutat. La policia ha hagut d'intervenir-hi per ajudar-lo a allunyar-se de la zona.

Desenes de milers de persones han participat en les manifestacions convocades pels sindicats majoritaris a tot Grècia, coincidint amb una vaga general de 24 hores contra les mesures d'austeritat del govern per reduir el dèficit i el deute, que ha paralitzat el país.

La batalla campal entre la policia i els manifestants ha continuat en direcció a la rectoria de la Universitat d'Atenes, a uns 400 metres del Parlament, a l'avinguda Panepistímiu, on la policia ha estat rebuda amb una pluja de pedres. Els agents han hi respost amb gasos lacrimògens i cops de porra. Els enfrontaments cos a cos entre els manifestants i la policia han continuat per les avingudes i els carrers adjacents al nucli de la manifestació.

Els manifestants han calat foc a desenes de contenidors d'escombraries i han trencat vitrines de botigues i sucursals de bancs. Testimonis presencials han denunciat que la policia ha carregat contra els vianants i ha colpejat persones que observaven els incidents.

"Lladres. Lladres. Torneu els diners del poble", "No pagarem. No pagarem. Que sigui la plutocràcia la que pagui", cridaven els manifestants mentre marxaven irats en direcció cap el Parlament per denunciar la corrupció política. "Papandreu, el poble no et vol. Vés-te'n del país i emporta't la troica", cridaven els concentrats contra el primer ministre grec, Iorgos Papandreu, i les institucions estrangeres que supervisen des de fa nou mesos l'economia grega: la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional.

Bombes incendiàries llançades per encaputxats han calat foc a la planta baixa del Ministeri de Finances i en el primer pis d'un edifici a la plaça central Sindagma. Els bombers han acudit al lloc dels fets per extingir-ne els focus, mentre que altres bombes incendiàries cremaven automòbils aparcats als carrers de la capital.

Un grup de les joventuts del partit parlamentari de la Coalició d'Esquerres (Synaspismos) ha aconseguit penjar una immensa pancarta al davant del Ministeri de Finances que diu: "'No' a l'edat mitjana laboral". "Carestia-Austeritat-Atur", "Ja n'hi ha prou", es llegia en una pancarta que portaven afiliats de la Confederació General de Treballadors (GSEE) i la Unió de Funcionaris Fiscals (Adedy), que representen dos milions de treballadors.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut