Pancarta al balcó de l'ajuntament de València
Pancarta al balcó de l'ajuntament de València
València

València prepara la logística per rebre els 629 immigrants de l'Aquarius

200 municipis i 10 comunitats disposades a acollir. Voluntaris s'ofereixen per ajudar i els escoltes deixen les tendes de campanya

Actualitzat

El port de València, la ciutat i tot l'Estat s'està preparant per rebre els més de 629 immigrants que s'hi dirigeixen a bord de l'Aquarius, i dos vaixells italians més.

Aquest és el primer cop que València fa front a una emergència d'aquest tipus i ja s'estan fent els preparatius necessaris per rebre'ls.

La Generalitat valenciana, l'Ajuntament, les entitats socials i l'Autoritat Portuària s'han reunit aquest dimarts a la tarda per decidir la logística de l'operació, els recursos i com es distribueixen les feines.

La vicepresidenta de la Generalitat valenciana, Mònica Oltra, ha explicat els detalls del dispositiu que ha resultat de la reunió. Es basa en l'operatiu creat el 2009 per a l'acollida d'immigrants.

Quan salpin els tres vaixells, que ara es troben entre Malta i Sicília, trigaran 4 dies en arribar a València, a partir d'aquí se sabrà la data d'arribada.

Operatiu per a la recepció

La Creu Roja farà la primera atenció dels immigrants que arribin amb aquests vaixells i que és previst que atraquin a la Marina de València. Després, els dies següents es farà una primera acollida a segons la seva situació personal i sanitària. I en una tercera fase, a més llarg termini, se'ls buscarà un destí més estable.

"Els possibles trasllats i les ubicacions es faran en funció del perfil de cada persona, ens adaptarem a les necessitats de cadascú. Tenim diversos grups de persones: tenim les famílies amb fills, tenim a mares soles amb fills i les dones embarassades, - que aniran al sistema de protecció de les dones-, tenim els nens i nenes no acompanyats, - que aniran al sistema de protecció de menors-, i la resta de població que en funció de les seves necessitats que poden ser traslladats a centres hospitalaris o directament a un recurs que se'ls assigni."

El primer dispositiu d'acollida, organitzat per la Creu Roja comptarà amb personal sanitari i amb psicòlegs especialitzats per atendre d'una manera més global a les persones.

"Aquestes persones venen de passar un calvari. No sabem de quantes setmanes, de quants mesos, a part del que han passat a bord del vaixell. En les travesses que els han fet fugir de l'horror, els han fet fugir d'una mort segura, els han fet fugir de la guerra, del terrorisme, venen amb un estat anímic que també atendrem."

 

Aquesta primera atenció es farà en una base de 1700 metres quadrats, que es va utilitzar durant l'organització de la Copa Amèrica, i que ja està sent adaptada.

Hi ha previst un reforç als serveis sanitaris de la ciutat per atendre les dones embarassades, els malalts i les persones ferides o cremades que hi ha al vaixell.

També es reforçarà l'administració de Justícia que duplicarà el personal per atendre l'arribada dels nous immigrants i s'obriran més jutjats de guàrdia, sobretot si l'arribada coincideix en cap de setmana.

Del Col·legi d'Advocats de València estaran actius els lletrats de la secció de migracions per a qualsevol consulta o atenció legal.

També hi haurà un intèrpret per a cada persona, que també farà d'acompanyant davant les diferents administracions amb les que hagin de parlar els nouvinguts, perquè, ha dit Oltra "no hagin de repetir davant de cada administració la seva història tantes vegades"

També tindran atenció epecialitzada les persones que tinguin alguna discapacitat.

També s'atendrà a través d'organitzacions especalitzades, a les dones que han estat victimes d'agressions o abusos sexuals. 

 

 

"Aquesta ha estat una reunió excepcional" ha dit Oltra perquè hi han participat entitats i ens públics relacionats amb la infància i els abusos que no estaven en la comissió inicial, o també entitats i ONG com Metges sense Fronteres, UNICEF o Save The Children.

Demà dimecres, al matí, és previst la Comissió mixta de l'operatiu es reuneixi per continuar concretant el dispositiu. I també a la Delegació del Govern es farà una altra reunió amb la Generalitat i els cossos i forces de seguretat, per organitzar el dispositiu de seguretat.

Entre les persones que ja viatgen cap a València hi ha 123 menors, -11 són nens petits i 4 nadons-, i també hi ha 7 dones embarassades. Els metges que viatgen a bord també atenen persones que estan malaltes i ferides i fins i tot amb cremades.

Solidaritat ciutadana

Mentrestant la societat valenciana, ha mostrat la seva voluntat d'ajudar i acollir. No només les entitats sinó particulars que s'han posat en contacte amb l'ajuntament i amb aquestes organitzacions per oferir-se. Un exemple són els escoltes que han ofert les seves tendes de campanya i la seva ajuda, o altres persones disposades a pelar patates i preparar menjar.

Les mostres de solidaritat i disposició d'acollir també han arribat d'arreu.

Més de 200 municipis han manifestat la seva disponibilitat per acollir part dels immigrants que arribin a València així com una desena de Comunitats Autònomes, entre elles Catalunya i la capital Barcelona, segons ho confirma Joan Ribó, l' alcalde de València.

"En estos moments hi ha moltes Comunitats Autònomes, sense parlar dels ajuntaments, que ja han manifestat la seva disponibilitat d'acollir persones. En un primer moment hauran d'estar a València, haurem de rebre'ls, però posteriorment es derivaran a altres comunitats, a altres ciutats, entre elles Barcelona, que ha manifestat la seva disponibilitat."

 

 

 

Les entitats socials, com Càritas, demanen que les administracions s'impliquin i posin els recursos necessaris per atendre'ls adequadament, segons el seu responsable a València, Nacho Grande.

"Nosaltres estem a disposició de l'administració en la mesura de les nostres possibilitats per col·laborar en aquesta acollida. I és important instar a l'administració que posi els recursos suficients per atendre de manera digna, per acollir, per acompanyar a aquestes 600 persones."

Dilluns, Espanya va oferir el port de València per a acollir els 629 immigrants que estan confinats a bord del vaixell francès de rescat Aquarius, després que Itàlia els va negar l'entrada a cap port del país. Després Malta també els va rebutjar.

ARXIVAT A:
MigracionsDrets humans
Anar al contingut