Espanya acollirà els 629 migrants atrapats al vaixell Aquarius

L'embarcació podrà atracar al port de València en una operació conjunta amb les Nacions Unides

Actualitzat

Espanya acollirà el vaixell Aquarius, amb 629 migrants a bord, que estava en aigües del Mediterrani esperant autorització per desembarcar-los i que Itàlia havia vetat. Ho ha autoritzat el govern de Pedro Sánchez, segons un comunicat que ha difós Presidència.

Josep Borrell, ministre d'Afers Exteriors, UE i Cooperació, ha dit que amb aquesta decisió Espanya, ara, enfronta el problema de cara.

"Marca un canvi en aquesta dinàmica on fins ara tothom es posava de perfil i deixava que carregués amb la càrrega aquell que es trobava més a prop del problema. Així no podíem continuar."

 

L'embarcació podrà atracar al port de València en una operació conjunta amb les Nacions Unides. Està previst que el vaixell arribi a finals de setmana.

L'alcalde de València, Joan Ribó, s'ha ofert per raons humanitàries:

"Ens sembla absolutament inhumà que es deixi una embarcació a la deriva en aquesta situació. València té port i farem les gestions perquè València sigui el que ha pretès ser sempre i no se li va permetre ser en el seu moment una ciutat refugi."

Tot i valorar l'oferiment, des de la mateixa tripulació del vaixell es considera, però, que València no és la millor opció. La distància i les dificultats per aconseguir provisions suficients no ho posen gens fàcil.

Marc Carbonell és membre de l'equip de rescat del vaixell Aquarius. Ara està a Barcelona i ha explicat els inconvenients de la navegació fins a València:

"No hi ha provisions suficients i és una navegació molt llarga. També hi ha el factor del temps amb la mala mar i els casos mèdics a bord. Tinc entès que no hi ha cap cas d'emergència, però, amb el pas de les hores, això pot canviar. Però, sobretot, no és viable per una qüestió de temps."

Mentrestant el president de Malta, ha agraït la decisió del govern espanyol per acceptar l'Aquarius "després que Itàlia ha infringit les normes internacionals". Ha assegurat que farà arribar aigua i menjar a l'embarcació. I ha afegit que "ens haurem d'asseure i parlar perquè això no torni a passar més". És un "tema europeu" ha conclòs.


I així és com ha reaccionat el ministre de l'Interior d'Itàlia, el país que no va permetre el desembarcament dels immigrants al seu territori. Matteo Salvini, del partit xenòfob de govern La Lliga, ha escrit això: "Victòria: 629 immigrants en direcció a Espanya. Primer objectiu aconseguit."

 

 

La Moncloa ha justificat la mesura perquè és "la nostra obligació ajudar a evitar una catàstrofe humanitària i oferir 'un port segur' a aquestes persones" i complir "amb les obligacions del dret internacional".

Comunicat de La Moncloa:

"Pedro Sánchez ha donat instruccions perquè Espanya compleixi amb els compromisos internacionals en matèria de crisis humanitàries i ha anunciat que acollirà en un port espanyol el vaixell Aquarius, on hi ha més de 600 persones abandonades al Mediterrani.

Per aquesta raó, és la nostra obligació ajudar a evitar una catàstrofe humanitària i oferir "un port segur" a aquestes persones, complint d'aquesta manera amb les obligacions del dret internacional. El president ha assenyalat que el destí d'aquest vaixell serà el port de València, prèvia coordinació amb la Generalitat Valenciana."

 

Brussel·les havia demanat a Itàlia i Malta que trobessin una "solució ràpida" a la situació dels 629 migrants atrapats a l'Aquarius. Les autoritats italianes han denegat el permís al vaixell de l'ONG SOS Mediterranée per atracar al seu país, i Malta tampoc havia donat l'autorització.

Enmig de les acusacions entre els governs italià i maltès, la Comissió Europea (CE) havia demanat per "imperatiu humanitari" que els dos estats es posessin d'acord perquè les 629 persones de l'Aquarius "rebessin l'atenció que necessiten".

"Demanem una solució ràpida perquè la gent pugui baixar del vaixell amb seguretat al més aviat possible."

 

 

A Itàlia, el ministre de l'Interior i un dels homes forts del nou govern, Matteo Salvini, de la Lliga, ha deixat clar que no acceptaran vaixells de migrants. Ni els de l'Aquarius ni els que puguin venir. Salvini va exigir aquest diumenge que aquestes persones les acollís Malta. De fet, el polític ultradretà va acusar l'executiu maltès de no rebre mai vaixells de rescat humanitari. El govern d'aquest país, però, s'hi va negar, assegurant que Itàlia estava vulnerant les lleis internacionals.

 

 

Mentrestant, en les últimes hores hi ha hagut 790 immigrants més que van a bord d'un vaixell de la Guàrdia Costanera italiana i que esperen també poden entrar en algun port del país.

 

ARXIVAT A:
Migracions
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut