Pla mig del director de l'IREL, Ramon Prat, amb el vicedirector de l'institut i responsable de la comissió organitzadora del 25è aniversar…
Pla mig del director de l'IREL, Ramon Prat, amb el vicedirector de l'institut i responsable de la comissió organitzadora del 25è aniversari de l'entitat, Ramon Maria Reig. Imatge del 17 d'octubre del 2016. (Horitzontal)

Uns 3.100 alumnes han cursat estudis religiosos a l'IREL de Lleida durant els 25 anys d'història de la institució

Actualitzat

ACN Lleida.-L'Institut de Recerca i Estudis Religiosos de Lleida (IREL) commemora enguany el seu 25è aniversari. En aquests anys, han passat per les seves aules uns 3.100 alumnes, molts dels quals han estat alumnes de la Universitat de Lleida (UdL) que han cursat assignatures de lliure elecció, mentre altres han iniciat estudis religiosos. Entre aquests, 139 han acabat el Grau (abans diplomatura) en Ciències Religioses i 67 han fet el Màster (abans llicenciatura). A més, 6 alumnes que van començar els estudis a l'IREL han acabat els estudis de Teologia a la Facultat de Teologia de Barcelona, i durant aquests 25 anys fins a 44 alumnes han llegit la tesina del Màster. En aquest període, la institució acadèmica ha tingut un centenar de professors i ha editat 50 publicacions, entre les quals es troben les 25 lliçons inaugurals de cada curs. Aquest any l'IREL compta amb 110 alumnes.

L'IREL va néixer fruit d'una conversa entre l'historiador Manel Lladonosa, el jesuïta Estanislau de Balanzó, i el sacerdot lleidatà Ramon Prat, amb la intenció de promoure ponts entre la fe i la cultura. Un dels trets d'identitat de la institució ha estat la participació en la vida cultural lleidatana. En aquest sentit, l'IREL ha col·laborat en 500 actes culturals, entre els quals unes 250 conferències. A més, l'institut de recerca i estudis religiosos té una biblioteca amb 80.000 llibres, procedent del Seminari Diocesà.El director de l'IREL, Ramon Prat, ha destacat que entre els estudiants que arriben cada any a la institució hi ha "un sector jove que busca un sentit a la vida o raons per viure" i "també hi ha mestres que vénen a obtenir el títol de professor de religió", ha dit. Però, "la majoria dels alumnes, és gent que vénen a formar-se", ha remarcat Prat.Actes de commemoració del 25è aniversariPer celebrar el 25è aniversari, l'IREL ha programat una vintena d'actes que van des del vessant acadèmic al vessant testimonial i artístic. El 20 d'octubre començaran els actes amb un recital poètic i la lliçó inaugural del curs 2016-2017 a càrrec del director de l'IREL, Ramon Prat. L'endemà, 21 d'octubre, es celebrarà una eucaristia amb missa cantada a la Capella de l'Estudi General (actualment Església de Sant Martí Vell). Durant tot el curs es duran a terme actes acadèmics com ara el 25è cicle de conferències que enguany abordarà 'La celebració' i el seminari 'Atri dels Gentils' que aquest any commemorarà els 700 anys de Ramon Llull. També hi haurà dues taules rodones per explicar l'IREL des de la vessant testimonial, en una de les quals alumnes i professors explicaran la seva experiència, mentre l'altra se centrarà en el sentit de la vida des de la vessant del diàleg interreligiós. Entre els actes literaris, destaquen una exposició de cartells i fotos dels 25 anys de l'IREL i un recital poètic.Els actes commemoratius finalitzaran l'octubre del 2017. Així, el 19 d'octubre de l'any vinent està prevista la lliçó inaugural del curs 2017-2018 a càrrec de Manel Lladonosa, sobre 'L'IREL i la societat lleidatana'. El 27 d'octubre del 2017 tindrà lloc l'acte institucional de cloenda dels 25 anys de l'IREL amb un concert de la coral Maristes a l'Església de Sant Llorenç de Lleida.

Anar al contingut