El nou Fons Monetari Europeu hauria de decidir sobre la política fiscal europea
El nou Fons Monetari Europeu hauria de decidir sobre la política fiscal europea

Un "superministre" i un fons monetari europeu: propostes per reformar la zona euro

Les noves mesures es posarien en marxa a partir del 2019

Iván GutiérrezActualitzat

La Comissió Europea ha presentat aquest dimecres les seves propostes per reformar l'Eurozona durant els pròxims anys. Hi ha quatre grans eixos: l'elecció d'un "superministre" de Finances europeu, la transformació del Fons de Rescat Europeu (o tècnicament, Mecanisme Europeu d'Estabilitat) en un Fons Monetari Europeu, un nou pacte fiscal comú que begui dels que han aprovat els diferents estats durant la crisi i la creació d'una sèrie d'eines pressupostàries per donar suport a països en crisi.

Quin és l'objectiu d'aquestes reformes? Teòricament, evitar futures crisis econòmiques, o com a mínim, que aquestes tinguin un impacte moderat. El debat sobre aquestes propostes es farà la setmana que ve en una cimera a Brussel·les. La idea inicial és tenir-ho tot preparat de cara al juny, però les reticències ja d'entrada entre els països del nord i del sud fan que la previsió real s'allargui.

De fet, tot plegat hauria d'estar preparat de cara al 2019, però tant Alemanya com Holanda creuen que un sistema que "augmenti les transferències fiscals" és fer més concessions als països del sud, sobretot en situacions de rescats com els que hi ha hagut a Grècia, Portugal o Irlanda. D'altra banda, Itàlia també veu amb escepticisme que això suposi més submissió als països del centre i el nord, i les seves estrictes disposicions del pacte fiscal.

De la resta de novetats, aquest "superministre" de Finances europeu que, alhora, seria vicepresident de la Comissió, president de l'Eurogrup i supervisaria el nou Fons Monetari Europeu. Aquest òrgan seria qui hauria de decidir sobre la nova política fiscal europea. Tot plegat s'hauria de posar en marxa el 2019, però les reticències entre països amb idees molt diferents posarà, de ben segur, molts obstacles al camí.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut