Preparació histològica amb cèl·lules canceroses
Preparació histològica amb cèl·lules canceroses

Un fàrmac redueix el risc de progressió del càncer d'ovari avançat fins a un 70%

Xavier DuranActualitzat

Resultats positius i sense precedents en pacients de càncer d'ovari avançat. El tractament amb el fàrmac olaparib ha aconseguit mantenir lliures de progressió del càncer, durant més de tres anys, més del 50% de les 260 pacients a qui es va administrar durant un estudi clínic.

El càncer d'ovari no és un dels tumors més freqüents, però sí un dels que tenen més mal pronòstic. A l'estat espanyol n'hi ha més de 3.200 casos anuals. A Catalunya és el vuitè tipus de càncer més freqüent en dones, amb prop de 445 casos nous a l'any. En la majoria de casos, se sol diagnosticar en estat avançat.

Tot i això, la supervivència ha augmentat un 11% els últims quinze anys i el 42% de les dones afectades sobreviuen als cinc anys de la malaltia. La majoria de les pacients responen al tractament estàndard, però entre un 70 i un 80% presenten una recaiguda dintre dels tres anys següents al diagnòstic.

Trobar un tractament per intentar evitar aquesta recaiguda era l'objectiu de l'estudi SOLO1. Aquest diumenge es van presentar a Munic, en el marc del Congrés Europeu d'Oncologia, els resultats de la fase III, l'última d'un assaig clínic. Simultàniament, s'han  publicat a la revista "New England Journal of Medicine".

Els autors són un equip internacional encapçalat per Kathleen Moore, de l'Stephenson Oklahoma Cancer Center dels Estats Units. Una de les coautores és Ana Oaknin, investigadora principal del Grup de Neoplàsies Ginecològiques del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO).

En l'estudi hi van participar 391 pacients amb càncer d'ovari diagnosticat recentment. Dos terços -260- van rebre olaparib i el terç restant un placebo. Les participants tenien una mutació en els gens BRCA1 o BRCA2, que incrementen el risc de patir un càncer d'ovari o de mama en edats primerenques.

L'estudi era en doble cec. És a dir, ni els metges ni les pacients sabien qui rebia el fàrmac i qui rebia el placebo. Es va fer un seguiment de les pacients una mitjana de 41 mesos.

Els resultats indiquen que el fàrmac va aconseguir reduir fins a un 70% el risc de progressió de la malaltia i mantenir lliures de progressió més del 50% de les pacients durant més de 3 anys. Això supera qualsevol dada prèvia amb els tractaments existents fins ara per a les pacients amb càncer d'ovari avançat. A més, els efectes secundaris produïts no eren estadísticament significatius.

Per la doctora Ana Oaknin, es tracta d'una fita sense precedents, i valora així el que pot significar per a les pacients:

"La recaiguda de la malaltia és sempre devastadora per a les pacients, per tant, el fet de poder evitar-la o endarrerir-la fins a 3 anys des de la finalització del tractament inicial és un gran pas cap endavant per a les nostres pacients."

Notícia relacionada: La immunoteràpia pot allargar la vida de dones amb càncer de mama agressiu

En un 75% dels casos, el càncer d'ovari es diagnostica en fases avançades. El tractament consisteix en cirurgia per eliminar la màxima quantitat possible de tumor. Posteriorment, reben un tractament de quimioteràpia. L'olaparib és la primera teràpia de manteniment després del tractament estàndard. Està aprovat tant per al càncer d'ovari avançat com per al càncer de mama metastàtic. Ja s'ha utilitzat en més de 20.000 pacients a tot el món.

En aquest estudi, les pacients eren portadores de mutacions en els gens BRCA1 i BRCA2. Aquests dirigeixen la síntesi de dues proteïnes essencials per a la reparació de l'ADN. Una de les teràpies que s'utilitzen en aquests casos és l'administració dels inhibidors de PARP. Es tracta d'un enzim que repara l'ADN. Un d'aquests inhibidors és l'olaparib.

L'objectiu, amb aquests tractaments, és que aquest enzim no actuï en les cèl·lules canceroses, que així no podran reparar l'ADN. Això provoca la seva mort.

S'estan desenvolupant altres estudis per esbrinar si aquesta teràpia també pot ser útil per al càncer d'ovari avançat independentment de si hi ha mutació de BRCA o no.

De moment, els investigadors consideren que els resultats de l'estudi ara presentat canviaran la pràctica clínica i el maneig de les pacients amb càncer d'ovari avançat.

ARXIVAT A:
CiènciaSalutCàncer
Anar al contingut