Una dona està sent tractada de pian, una malaltia tropical molt contagiosa que afecta la pell i els ossos.
El pian és una malaltia tropical molt contagiosa que afecta la pell i els ossos i és crònica en els països pobres. (Foto: Reuters)

Un estudi demostra que un antibiòtic barat pot curar el pian, una malaltia crònica i molt contagiosa, i evitar-ne la transmissió

L'Institut de Salut Global de Barcelona conclou que aquesta malaltia de la pell i els ossos, que és crònica i molt contagiosa, es podria eradicar en 5 anys

RedaccióActualitzat

Un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona, que publica la revista "The New England Journal of Medicine", demostra que una sola dosi d'azitromicina, un antibiòtic barat i fàcil de subministrar, pot curar el pian, una malaltia tropical molt contagiosa i crònica en els països pobres que afecta milers de nens, i evitar-ne la transmissió. El pian afecta sobretot la pell i els ossos i a llarg termini pot acabar provocant deformacions òssies severes.

Segons l'estudi, coordinat per l'investigador Oriol Mitjà, la malaltia es podria eradicar en 5 anys, tal com planteja l'estratègia de l'OMS, l'Organització Mundial de la Salut. I és que amb una sola ronda de tractament massiu d'azitromicina a la població es redueix la transmissió i la prevalença de la malaltia.

Així s'ha comprovat en l'estudi que els investigadors han dut a terme durant un any a l'illa de Lihir, a Papua Nova Guinea. Entre totes les persones de més de dos mesos tractades amb una dosi única d'azitromicina oral es va aconseguir una cobertura del 84% de tota la població, unes 16.092 persones. Cada sis mesos, els investigadors van tornar a analitzar els casos de pian actiu i van observar com la prevalença de la malaltia va caure d'un 2,4% abans del tractament al 0,3% a cap de 12 mesos. Els investigadors també van constatar que el percentatge de participants en l'estudi amb infecció latent (portadors de la malaltia) va disminuir del 18,3% al 6,5%.

En qualsevol cas, l'autor principal de l'estudi i investigador d'ISGlobal alerta: "Serà necessari mantenir la vigilància i els esforços de tractament per assolir nivells de zero casos."

El pian és una malaltia molt contagiosa i preval en 13 països amb nivells molt alts de pobresa i sense mesures sanitàries i higièniques.

Anar al contingut