Barcelona

Un centenar d'abonats de Fecsa-Endesa continuen sense llum per cinquè dia consecutiu

Per cinquè dia consecutiu, un centenar d'abonats de Fecsa-Endesa del Baix Llobregat continuen sense tenir electricitat per culpa del vendaval. Segons el Centre d'Emergències de Catalunya, 1.750 operaris treballen per restablir el servei al més aviat possible. D'altra banda, aquest dijous han obert dues de les tres escoles que encara seguien tancades pels desperfectes del vent. La Generalitat descarta demanar la declaració de zona catastròfica d'aquelles localitats més afectades pel temporal de vent dels últims dies i que ha causat vuit morts. El govern insta ajuntaments i particulars a assumir els costos.

Actualitzat
Un dels efectes del temporal de vent que més han perdurat ha estat la falta de subministrament elèctric que fa que, per cinquè dia consecutiu, encara hi hagi un centenar d'abonats de la comarca del Baix Llobregat sense llum, segons ha informat Fecsa-Endesa, que espera que al llarg de la nit de dijous a divendres tots els abonats puguin recuperar l'electricitat a les seves llars.

Una vegada resolta gairebé en la seva totalitat la fase d'emergència, Fecsa-Ensesa iniciarà la reconstrucció dels gairebé 500 quilòmetres de línies elèctriques que han quedat devastats i dels 300 centres de transformació inutilitzats per culpa del temporal.

A més, segons Fecsa-Endesa, hi ha un seguit de nuclis disseminats que tampoc no tenen llum. La companyia no ha especificat de quins nuclis es tracta, per això us demanem que ens envieu un comentari a la part inferior d'aquesta pàgina i ens ajudeu a completar el mapa amb els punts del territori que no tenen subministrament.


Mostra un mapa més gran

El vendaval també va fer destrosses en 28 centres escolars que dilluns no van poder obrir. Aquest dijous encara n'hi ha un que no ha pogut obrir les portes. Es tracta d'un centre d'educació especial de Sant Boi de Llobregat.

Zona catastròfica, no


La Generalitat no demanarà la declaració de zona catastròfica dels municipis afectats pel vendaval del cap de setmana. L'executiu insta ajuntaments i particulars a assumir el cost de les reparacions.

El govern manté que la seva actuació en el moment de l'emergència va ser adient, tot i l'excepcionalitat del fenomen. Un extrem que, des de Convergència i Unió, es posa en dubte. El delegat del govern a Tarragona, Xavier Sabaté, demana que es revisin els protocols davant de temporals com aquest. Sabaté també diu que cal aprendre dels errors comesos i aplicar mesures concretes.

Més enllà de l'actuació, des de l'executiu asseguren que tots els edificis públics responen a la normativa vigent de seguretat.

No totes les asseguradores cobreixen un temporal

Un dels problemes que es plantegen ara és la compensació de les asseguradores per aquests danys que ha causat el vendaval. L'origen és un fenomen natural, i no totes les companyies ofereixen la mateixa cobertura. Per això es recomana als usuaris que busquin assessorament.

De moment, el Consorci de Compensació d'Assegurances, una entitat pública vinculada al Ministeri d'Economia, pagarà els danys provocats pels vents que superaven els 130 quilòmetres per hora. Els danys provocats per una velocitat inferior seran a càrrec de les asseguradores privades.

El consorci ha demanat a l'Agència Estatal de Meteorologia que l'informi de les localitats o zones que van registrar les ventades més fortes. Les dades es contrastaran amb les dels diferents serveis meteorològics de cada comunitat autònoma. De moment, ja s'ha elaborat una primera llista amb els municipis catalans afectats, entre els quals hi ha Cadaqués i Roses.
Anar al contingut