Actualitat blaugrana

Un Barça farcit de suplents cau davant el Xakhtar Donetsk en el pitjor partit de la temporada

El Barça ha acabat la primera fase de la Lliga de Campions amb derrota al camp del Xakhtar Donetsk (2-0). El tècnic blaugrana Frank Rijkaard ha optat per donar descans a Ronaldinho, Eto'o, Deco i d'altres jugadors, però l'aposta no ha sortit bé. El nigerià Julius Aghahowa ha marcat els dos gols del Xakhtar, en els minuts 13 i 22, i l'equip blaugrana no ha mostrat cap poder de reacció. El Barça acaba, doncs, com a segon de grup i quedarà emparellat en els vuitens de final amb un primer de grup.

Frank Rijkaard ha sorprès donant descans a diversos titulars i presentant una alineació totalment inèdita. Una alineació amb jugadors del filial, com Leo Messi, Javito i Joan Verdú, amb Xavi com a pivot defensiu, Gio com a volant i amb Fernando Navarro fent parella a l'eix de la defensa amb el capità Puyol. En resum, una alineació sense Ronaldinho o Eto'o, però també sense Deco i Márquez. Tot i els canvis, el Barça ha començat fidel a la seva filosofia. Molta possessió de pilota. El Xakhtar de Donetsk, conscient de la superioritat tècnica del Barcelona, ha basat la seva estratègia en recuperacions ràpides i en passades llargues buscant els seus davanters, especialment Julius Aghahowa. I el davanter nigerià ha demostrat que no és precisament innocent en l'aspecte ofensiu. A la primera ocasió de què ha disposat, ha superat Víctor Valdés després d'aprofitar la falta d'entesa entre Navarro i Sylvinho. Abans de l'1-0, el domini del Barça s'havia reduït, en l'aspecte ofensiu a un a bona voleia de Gio ben aturada pel porter local. Però després d'encaixar el gol, el Barça ha passat per un període de desconcert que li ha pogut costar definitivament el partit. El Xakhtar, després de constatar la fragilitat defensiva del Barça de mig camp endarrere, n'ha tret profit amb un segon gol, i encara haurien pogut ser més si Brandao no hagués tingut un mal dia de cara a porteria. Aghahowa ha format també el segon, al minut 22, després d'assegurar una rematada de Lewandowski, que s'ha avançat a un Navarro particularment desencertat. Si defensivament el Barça no ha funcionat, en l'aspecte ofensiu els nois del filial i Iniesta tampoc han tingut massa oportunitats per mostrar-se. Potser perquè no els hi arribaven pilotes en condicions de ser jugadores, però també perquè no és el mateix jugar al costat de Ronaldinho i Eto'o que tenir tota la responsabilitat. Tot i que l'aposta, en vista del resultat al descans, no semblava encertada, Rijkaard l'ha redoblada traient Puyol, el jugador que sostenia en certa manera la defensa. Els primers minuts han començat igual, amb un parell d'ocasions clares del Xakhtar, que en tenia prou amb robar una pilota al mig del camp i tocar-la ràpidament cap endavant per crear desconcert en la defensa. Però l'equip ucraïnès tampoc tenia excessiu interès en fer sang, en tenia prou amb administrar la seva còmoda renda. Les coses, però, encara podien sortir pitjor. Juliano Belletti ha hagut de ser substituït després de rebre una trepitjada del seu compatriota Matuzalem. Les primeres exploracions mèdiques semblaven descartar qualsevol gravetat. Amb el pas dels minuts el Barça no ha fet gaire més per reduir diferències, però s'ha trobat amb una ocasió claríssima, un penal a favor, però ni així: Andrés Iniesta l'ha llançat i el porter ucraïnès l'ha aturat. Decididament, no era el dia del Barça.