Atenes

Tsipras convoca un referèndum sobre l'acord de rescat per al 5 de juliol

En una llarga sessió parlamentària, l'anunci del referèndum ha provocat, aquest dissabte, dures crítiques de l'oposició grega

RedaccióActualitzat

Grècia va anunciar, la matinada de dissabte, la convocatòria d'un referèndum per diumenge de la setmana que ve sobre les condicions que li imposa l'antiga troica per arribar a un acord.

Ho va anunciar per sorpresa Alexis Tsipras en una compareixença televisiva. Divendres a la nit, el primer ministre grec va anunciar que convocaria un referèndum per al 5 de juliol perquè els grecs decideixin si accepten o no l'última proposta de rescat que els ha fet la troica.

Tsipras va fer la compareixença televisiva després d'una reunió urgent del consell de ministres.

La decisió d'anar a les urnes arriba just després de l'última proposta de la Unió Europea i del Fons Monetari Internacional, que el govern d'Alexis Tsipras ha qualificat de "xantatge". "Respectaré el que diguin els grecs", ha dit el primer ministre, però el partit governamental, Syriza, ja ha avançat que demanarà el "no" a la consulta.

Els grecs hauran de votar si estan d'acord amb la pròrroga del rescat fins al novembre. Si hi ha acord, es prorrogaria el rescat fins al novembre i es transferirien al govern grec 15.000 milions d'euros, el doble de la xifra que s'havia donat fins ara.

Alexis Tsipras ha qualificat de xantatge la proposta de la UE que posa en perill els principis de la Unió Europea, mentre que per la cancellera alemanya, Angela Merkel, és una gran proposta.

Aquest dissabte, el Parlament grec ha rebut amb una ovació el primer ministre, Alexis Tsipras. Precisament és el Parlament el que ha de ratificar la consulta, que es faria diumenge que ve. 

La sessió parlamentària per debatre l'oportunitat de la consulta ha estat llarga i plena de crítiques de l'oposició. El referèndum, però, té la majoria garantida pels vots de Syriza i ANEL, el seu soci de govern.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut