Nova York

Trump diu a l'ONU que, si no hi ha cap més remei, destruiran totalment Corea del Nord

El president dels Estats Units ho ha afirmat en el seu primer discurs a l'ONU, davant de l'Assemblea General, en què també ha qualificat el règim cubà de corrupte i ha dit que no pensa aixecar l'embargament econòmic sobre l'illa

RedaccióActualitzat

Primer discurs de Donald Trump a les Nacions Unides, una organització que va criticar durament en la seva campanya presidencial. El president dels Estats Units s'ha adreçat a l'Assemblea General, i en la seva intervenció ha estat molt dur contra Corea del Nord. Ha avisat el líder nord-coreà, Kim Jong-un, que "la desnuclearització és l'única opció de futur que li queda". I li ha fet aquest advertiment:

"Els Estats Units tenen molta paciència, però, si se'ns força a defensar-nos, no tindrem cap més opció que destruir totalment Corea del Nord."

Donald Trump s'ha referit a Kim Jong-un com a "rocket man" ("l'home dels coets"), en al·lusió a la seva insistència en els assajos de llançament de míssils. "L'home dels coets està en una missió suïcida per a ell i per al seu règim." Espera, però, que no s'hagi d'arribar a una situació límit. El president dels Estats Units l'ha acusat de "matar de gana" milions de nord-coreans mentre es dedica a potenciar les armes nuclears.

Sobre l'Iran, el president nord-americà ha dit que l'acord nuclear firmat pels Estats Units és una vergonya i que el seu govern el podria abandonar.

"No podem permetre que un règim assassí continuï desestabilitzant i fabricant míssils perillosos. I no podem respectar un acord si dona cobertura a un eventual programa nuclear."

 

 

De Veneçuela, ha dit que està "al límit del col·lapse total" i ha afegit que el seu país està preparat per prendre noves mesures si el president Maduro "persisteix en la seva intenció d'imposar un règim autoritari."

"La gent de Veneçuela està morta de fam, el seu país s'està ensorrant, s'hi estan destruint les institucions democràtiques. Aquesta situació és completament inacceptable i nosaltres no ens podem quedar de braços plegats."

Paraules contundents contra Corea del Nord, l'Iran, Veneçuela i també contra el règim cubà, que ha qualificat de corrupte i desestabilitzador. Trump ha subratllat que l'embargament econòmic sobre l'illa es mantindrà: "No aixecarem les sancions al govern cubà fins que no hi hagi reformes fonamentals."

 

Guterres: "La solució sobre Corea del Nord ha de ser política"

 

Abans de Trump, la gran trobada anual de l'organisme havia començat amb un toc d'atenció del secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, al mandatari nord-americà perquè rebaixés el seu llenguatge bel·ligerant sobre Corea del Nord. Aquesta és la petició que li ha fet:

"Quan la tensió creix, també ho fan les possibilitats d'un error de càlcul. Els discursos ferotges poden portar a males interpretacions. La solució ha de ser política. Aquest és un moment de demostrar habilitat política."

Guterres ha fet una crida perquè es resolgui la crisi dels rohingyes a Birmània.

"Les autoritats de Birmània han de posar fi a les operacions militars, permetre l'accés humanitari i reconèixer el dret dels refugiats a tornar amb seguretat i dignitat. I han d'abordar també els greuges dels rohingyes, l'estatus dels quals està pendent de resoldre des de fa molt de temps."

ARXIVAT A:
Corea del Nord
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut