Familiars de les víctimes dels atemptats del 17A, aquest divendres fent l'ofrena floral a la Rambla de Barcelona (ACN)
Familiars de les víctimes dels atemptats del 17A, aquest divendres fent l'ofrena floral a la Rambla de Barcelona (ACN)
Barcelona

Barcelona homenatja les víctimes dels atemptats del 17A un any després

Una comitiva que ha sortit de l'ajuntament ha fet ofrenes florals a la Rambla. L'acte principal s'ha fet a la plaça de Catalunya

RedaccióActualitzat

Aquest divendres, 17 d'agost, es commemora el primer aniversari dels atemptats de la Rambla de Barcelona i de Cambrils amb tot un seguit d'actes oficials.

El programa d'actes, que havia de començar a dos quarts de nou del matí, s'ha posat en marxa finalment amb 20 minuts de retard, quan ha sortit la comitiva de l'edifici de l'ajuntament de Barcelona.

Aquesta comitiva estava encapçalada per uns 150 víctimes i familiars de les víctimes dels atemptats, de 12 països diferents, i al darrere hi anaven les principals autoritats polítiques de Catalunya.

Entre aquestes autoritats hi havia el president de la Generalitat, Quim Torra, el president del Parlament, Roger Torrent, l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, i la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera.

 

Ofrena floral a la Rambla

La comitiva ha fet la primera parada a la Rambla, on, a les 10.10, amb 10 minuts de retard, els familiars de les víctimes han fet una ofrena floral al mosaic de Joan Miró:

 

Després dels familiars, han estat les autoritats polítiques les que han fet l'ofrena:

 

L'última ofrena floral oficial l'han fet nens i nenes d'esplais i associacions de la ciutat vestits de blanc:


Després de l'ofrena, la comitiva ha pujat en autobusos per anar fins a la plaça de Catalunya. Els autobusos portaven el lema de la commemoració, "Barcelona, ciutat de pau", escrita a la pantalla del davant:

 

Els familiars han arribat en els autobusos a la plaça de Catalunya a dos quarts d'onze, l'hora prevista inicialment per començar l'acte principal.

El rei saluda la dona de Joaquim Forn

El rei d'Espanya, Felip VI, ha arribat amb la seva dona, la reina Letícia, a la plaça de Catalunya a les 10.40, i ha saludat el president Quim Torra i també Laura Masvidal, dona del conseller Joaquim Forn, que ha volgut ser present en l'acte en nom del seu marit empresonat. Torra l'ha presentada explícitament com a dona del conseller empresonat preventivament:

 

Quan Felip VI anava cap al seu lloc acompanyat del president del govern, Pedro Sánchez, i altres autoritats polítiques, com la presidenta del Congrés dels Diputats i el president del Senat, s'han sentit crits de suport entre el públic assistent de "No estàs sol".

 

Lectura d'un poema en 8 llengües

L'acte, que ha conduït la periodista Gemma Nierga, ha començat amb la interpretació d'"El cant dels ocells" per part de 8 alumnes que estudien violoncel a les escoles de música de Barcelona.

 

L'acte ha continuat amb la lectura d'un fragment del poema "Ningú és una illa", del poeta anglès del segle XVII John Donne, per part de persones de diferents religions. La lectura s'ha fet en 8 llengües diferents, català, alemany, italià, francès, neerlandès, portuguès, anglès i castellà, les llengües de les víctimes que van morir en els atemptats de fa un any.

 

Després, alumnes de les escoles municipals de música han cantat quatre peces musicals: "Imagine", de John Lennon; "Somewhere over the Rainbow", d'"El màgic d'Oz"; "Hallelujah", de Leonard Cohen, i "Qualsevol nit pot sortir el sol", de Jaume Sisa.

 

Finalment, Gemma Nierga ha tancat l'acte, que no ha tingut cap mena de parlament institucional.

 

Al final de l'acte, el rei ha saludat totes les víctimes i familiars de víctimes, que eren a la primera fila del públic assistent a l'acte:

 

Majoria de banderes espanyoles a la plaça

Uns quants centenars de persones han anat a la plaça per presenciar l'acte. Per poder-hi accedir s'havia de passar per controls dels Mossos i agents de la Casa del Rei. Entre el públic només s'hi han vist banderes espanyoles:

 


Durant l'acte, malgrat que ha predominat el silenci entre el públic, també s'han sentit força crits de suport al rei:

 

Flors a la Rambla

Aquest matí, coincidint amb les ofrenes oficials, l'accés a bona part de la Rambla ha quedat tallat al públic en general. Un cop acabades, molta gent hi ha anat a fer les seves ofrenes, amb flors, espelmes i altres elements per homenatjar les víctimes:

 

 

Més actes i concentracions

A banda dels actes oficials, també hi ha convocades concentracions en paral·lel, com una en suport al rei Felip VI a Canaletes, a les 10 del matí.

A la mateixa hora, els CDR han convocat una altra concentració a la part baixa de la Rambla, al Portal de la Pau, amb la intenció de fer una marxa Rambla amunt.

Declaració institucional i pancartes contra el rei

Abans que comencessin els actes oficials, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una declaració institucional en què ha afirmat que "la democràcia sempre doblega el terror i la barbàrie".

D'altra banda, aquest dijous a la nit han penjat una pancarta a la plaça de Catalunya contra el rei Felip VI, que els Mossos han intentat despenjar durant la nit, però finalment no ho han fet.

Aquest matí de divendres n'han penjat una altra a la Rambla que critica les relacions del rei amb l'Aràbia Saudita.

 

 

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona Cambrils
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut