Barcelona

Torra, un any després del 17A: "La democràcia sempre doblega el terror i la barbàrie"

Actualitzat

Declaració institucional del president de la Generalitat, Quim Torra, amb motiu del primer aniversari dels atemptats de la Rambla de Barcelona i de Cambrils, que van causar 16 morts i més d'un centenar de ferits. Des de la galeria gòtica del Palau de la Generalitat, Torra ha assegurat que "la democràcia sempre doblega el terror i la barbàrie es produeixi on es produeixi".

Quim Torra ha afegit que, "transcorregut un any de la fatídica jornada que va viure Barcelona", amb un "atac terrorista brutal", el govern se solidaritza amb les víctimes i vol reconèixer totes les persones i col·lectius professionals que van participar d'alguna manera en el dispositiu. 

 

Torra ha tingut un reconeixement especial per al conseller d'Interior d'aquell moment, Quim Forn, i per al major Trapero.  

"El govern fa palès el seu màxim rebuig al terrorisme. N'hem sortit més reforçats i més units en els valors que ens consoliden com a societat pacífica, democràtica i tolerant."

Pel president, "Catalunya s'ha forjat al llarg dels segles com una terra d'acollida"; és una societat, ha afegit, "valenta".

Es tracta d'una declaració aprovada en un Consell Executiu extraordinari que s'ha celebrat abans de la compareixença. Torra l'ha llegit a la galeria gòtica amb la presència de tots els membres del seu govern.

Torra: "Si les víctimes no s'han sentit del tot acompanyades, jo em disculpo."

 

Poc abans, el president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha disculpat a Catalunya Ràdio per si les víctimes dels atemptats s'han sentit soles en algun moment:

"Si és així, si les víctimes no s'han sentit del tot acompanyades,  em disculpo i haurem de veure en què hem fallat. Ho hem intentat tot per ser-hi quan calia i, si malgrat tot, creuen que la Generalitat ha fallat, m'agradarà escoltar-los. El més important que podem fer és ser-hi, en aquest procés de dol."

Torra ha assegurat que "la democràcia doblegarà sempre el terrorisme":

"Catalunya, avui més que mai, és un sol poble per la pau, la convivència i la fraternitat."

Respecte al rei, Torra ha assegurat avui no és dia de parlar-ne i que saludarà el rei, "com tothom qui em trobi", ha dit. També ha explicat que l'actuació dels Mossos amb la pancarta que s'ha penjat a la plaça de Catalunya ha estat per veure'n "les condicions de seguretat", i que s'"emmarca en la llibertat d'expressió".

"La llibertat d'expressió en aquest país és un principi constituent."

 

 

Ha estat en la primera entrevista conjunta dels presidents Quim Torra i Carles Puigdemont, que ha respost les preguntes des de Brussel·les. Puigdemont ha assegurat que viu la jornada d'avui des de Bèlgica "amb el cor encongit".

"No cal ser físicament a Catalunya perquè se t'encongeixi el cor i puguis dedicar moments de recolliment per les víctimes."

Puigdemont també ha considerat una indecència que després d'un any dels atemptats de la Rambla i de Cambrils encara no hi hagi hagut una investigació parlamentària al Congrés de Diputats, i ha criticat els partits de Madrid que no l'han volgut tirar endavant.

També n'ha parlat l'actual president Joaquim Torra, que ha reclamat la convocatòria urgent de la Junta de Seguretat i que no deixaran de reclamar al govern espanyol que la convoqui.

 

ARXIVAT A:
Quim TorraAtemptats Barcelona Cambrils
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut