Torrent: "Es pensen que amb més repressió desapareixerà la voluntat dels catalans?"

Ha visitat Junqueras, Forn, Romeva, Rull i Turull, a Estremera, i Sànchez i Cuixart, a Soto del Real, l'endemà de visitar Forcadell i Bassa, a Alcalá-Meco

RedaccióActualitzat

El president del Parlament, Roger Torrent, ha visitat aquest dimarts al matí la presó d'Estremera, on s'ha reunit amb els diputats Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva i Oriol Junqueras i amb l'exconseller Joaquim Forn.

En sortir d'Estremera, Torrent ha volgut denunciar el que considera que és una "escalada política cap a més repressió protagonitzada pel PP, Cs i el PSOE".

Adreçant-se als periodistes que l'esperaven fora del recinte penitenciari, Torrent s'ha preguntat: "Aquesta escalada de repressió cap a on ens porta?"

"Preguntem directament al senyor Rajoy, al senyor Sánchez: amb el Codi Penal es pensen que canviaran les voluntats polítiques i socials del poble de Catalunya? Es pensen que amb més repressió desapareixerà la lliure voluntat dels catalans i les catalanes de decidir, democràticament, el seu futur? El que ens cal és diàleg. Els conflictes polítics es resolen amb política."

Sobre la seva visita als presos, Torrent ha explicat que "hem vist homes bons, homes de pau, homes tancats injustament només per haver plantejat la possibilitat que els catalans i les catalanes decidíssim lliurement el seu futur".

 

 

El president del Parlament ha volgut remarcar que considera "doblement injusta" la situació de Forn, Junqueras, Romeva, Rull i Turull, perquè estan empresonats "per delictes inexistents i de forma preventiva, sense judici, sense sentència".

Torrent ha dit que els ha vist "forts, ferms" i "conscients que són presos polítics" i ha explicat que "ens demanen que persistim en la defensa dels drets i les llibertats bàsiques i democràtiques".

També que han mostrat "agraïment per les mostres de suport, escalf i estima que van rebent".
 

 

Dues hores amb Sànchez i Cuixart

El president del Parlament ha visitat durant dues hores l'expresident de l'ANC i diputat de JxCat, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Torrent, que ha abandonat la presó sense fer declaracions, ha destacat a Twitter "la serenor, fermesa i dignitat" de tots els independentistes empresonats que ha visitat.

 

 

Torrent ha fet aquesta segona visita a Estremera i Soto del Real l'endemà d'haver anat, ahir, dilluns, a la presó d'Alcalá-Meco per veure l'anterior presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'exconsellera Dolors Bassa.

La primera ronda de visites de Torrent a les presons on hi ha presos relacionats amb el procés va ser al febrer, just després de convertir-se en president del Parlament.

 

 

Aleshores, però, Rull, Turull, Romeva, Forcadell i Bassa no estaven empresonats. Estaven en règim de llibertat amb mesures cautelars, que el jutge Llarena va anul·lar el 23 de març.

Abans de desplaçar-se a Estremera, Roger Torrent ha declarat que li sembla "inconcebible" que el govern espanyol mantingui l'article 155 "de manera il·legal" després que el president de la Generalitat ha nomenat govern.

"Em sembla inconcebible que, primer, s'apliqués un 155 de manera inconstitucional i que ara s'intenti, de manera il·legal, mantenir el 155 quan s'ha format govern."

En aquest sentit, el president del Parlament ha recordat que Rull, Turull, Comín i Serret "tenen els seus drets polítics intactes" i que nomenar-los consellers "només correspon" al president de la Generalitat.

 

 

Torrent també ha lamentat que la decisió del govern espanyol tingui el suport del PSOE.

"El que em sembla trist, especialment per part del PSOE, una força d'esquerres, és que s'hagi entrat en la cursa per veure qui reprimeix més un moviment democràtic i pacífic."

Torrent ha fet aquestes declaracions al programa "El matí de Catalunya Ràdio", on també s'ha referit a la manca de paritat del govern nomenat per Torra dissabte.

"Hem de ser autocrítics amb la qüestió de la paritat. Som el que diem, però, sobretot, som el que fem. I no pot ser que les lleis es quedin en un pla teòric i no les apliquem a la realitat."

Torrent ha insistit, d'altra banda, que va demanar "diàleg sincer" a Mariano Rajoy i ha explicat que encara no ha obtingut resposta. "Les institucions no poden només reprimir, algun dia hauran de seure a negociar, a dialogar", ha defensat.

ARXIVAT A:
Procés catalàEleccions 21DArticle 155Govern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut