Torra ajorna la presa de possessió i demana un dictamen jurídic pel bloqueig de Moncloa

El president encarrega un informe per decidir si tira endavant el seu govern i si emprèn accions legals pel veto del govern espanyol

Actualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat a través d'un comunicat que demana un dictamen a la Comissió Jurídica Assessora per buscar una via de publicació del decret de nomenaments al "Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya" (DOGC). També estudia possibles accions legals davant el bloqueig imposat pel govern espanyol.

El president lamenta que el govern de l'Estat no hagi donat cap resposta a la carta enviada pel secretari del govern. En la carta es demanaven explicacions per la negativa de l'Estat a publicar el decret de nomenaments al DOGC que impedeix que el govern es faci efectiu i que aquest dimecres no pugui tenir lloc l'acte de presa de possessió dels consellers nomenats.

Amb el 155 en vigor, és el govern espanyol qui autoritza les publicacions als diaris oficials, però, segons denuncia el comunicat, la publicació del decret de nomenaments és un "acte degut que no hauria de patir cap interferència".

Des de La Moncloa mantenen que estan estudiant si permeten que siguin consellers Jordi Turull i Josep Rull, des d'Estremera, i Lluís Puig i Toni Comín, des de Brussel·les. En el comunicat, el govern també defensa els drets dels consellers nomenats.

"Els drets polítics de totes les persones designades per formar part del govern estan intactes i, per tant, no hi ha cap motiu que justifiqui que no puguin prendre possessió de la seva responsabilitat."

L'executiu català també reivindica que el poble de Catalunya té dret a tenir un govern i atribueix "només a l'acció de l'Estat" que s'impedeixi la formació del nou executiu català i, per tant, que es perllongui l'aplicació del 155 i la suspensió de l'autogovern.

Accions legals

El president ja va anunciar aquest dimarts en una entrevista a RAC1 que emprendria mesures legals contra l'Estat si el govern de Rajoy no desbloquejava la publicació del decret.

Torra també va anunciar que s'enviaria una carta a tots els caps de govern de la Unió Europea, de l'EFTA, per explicar la situació de crisi en què es troba Catalunya.

"Estem en un moment de regressió democràtica amb els nostres drets nacionals, socials i cívics absolutament amenaçats i demanem a tots els caps d'estat i de govern que s'adonin de la crisi catalana, que és una crisi europea, i que per tant això no pot seguir de cap de les maneres."

 

ARXIVAT A:
InvestiduraJxCatProcés catalàArticle 155Govern empresonatMariano RajoyQuim TorraJordi TurullJosep RullToni ComínLluís Puig
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut