Rajoy no publica el decret de nomenament dels consellers al DOGC i manté el bloqueig

Actualitzat

El "Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya" (DOGC) no publica els nomenaments dels consellers del govern de Quim Torra i deixa així en l'aire l'acte de presa de possessió previst per aquest dimecres. El jutge Llarena tampoc no permet que Jordi Turull i Josep Rull surtin de la presó per assumir el càrrec de consellers.

El diputat d'ERC Joan Tardà dona pràcticament per descartat que aquest dimecres hi hagi acte de presa de possessió dels consellers del govern de Quim Torra. Tardà ha explicat als Matins de TV3, que les dues diputades Ester Capell i Teresa Jordà, nomenades com a conselleres de Justícia i Agricultura respectivament, seran tot el dia al Congrés dels Diputats a Madrid assistint al ple dels Pressupostos Generals de l'Estat. Això fa que hi hagi poques possibilitats que l'acte de presa de possessió es pugui fer aquest dimecres.

"Tant l'Ester Capella com la Teresa Jordà avui no es mouran de Madrid, en dono la paraula com a portaveu del grup parlamentari. Perquè tenint en compte que no sabem el que acabarà fent el PNB és evident que la nostra responsabilitat és garantir que tots els diputats i diputades d'ERC en la votació tant del migdia, com en la que serà a darrera hora del vespre."

Presa de possessió en l'aire

L'acte de presa de possessió encara no ha estat convocat oficialment però tampoc ha estat suspès.Torra espera la resposta de La Moncloa i que el govern espanyol aixequi el bloqueig a la constitució del nou govern, abans de prendre mesures legals contra l'Estat.

Reunió JuntxCat

El grup de Juntsxcat ha convocat una reunió aquest dimecres al matí al Parlament per valorar les accions a emprendre davant del bloqueig a la formació del govern . Hi assitirà el president Quim Torra i, per videoconferència, Carles Puigdemont des de Berlín. Al final, el portaveu de JuntxCat, Eduard Pujol, ha convocat una roda de premsa en la que s'espera que comuniqui el resultat o les decisions que s'han pres en la reunió. 

 

 

Sense decret al DOGC

El govern espanyol no ha publicat aquest dimecres el decret de nomenament al "Diari Oficial de la Generalitat", com és preceptiu, i, per tant, la formació de govern continua bloquejada.

L'executiu de Rajoy estudia si permet que siguin consellers Jordi Turull i Josep Rull, a la presó d'Estremera, i Toni Comín i Lluís Puig, que són a Brussel·les. De moment no ha contestat la carta de la Generalitat que li pregunta els motius jurídics per no donar al DOGC l'ordre de publicació del decret de nomenaments.

Una carta de La Moncloa comunicava diumenge que suspenia la publicació del decret. Es posava en dubte la possibilitat que Turull i Rull, empresonats a Estremera, i Comín i Puig, a Brussel·les, siguin consellers. De moment, només s'ha publicat el decret que regula la reestructuració del govern.

Mesures legals

El president Quim Torra va anunciar aquest dimarts en una entrevista a RAC1 que emprendria mesures legals contra l'Estat si el govern de Rajoy no desbloquejava la publicació del decret, però confiava fins al darrer moment en la publicació del decret perquè és un acte degut.

 

En aquest sentit va enviar al govern de l'Estat una carta on demana quins inconvenients legals hi ha per publicar els nomenaments al "Diari Oficial de la Generalitat".

"Els demanem que ens facin arribar quins són aquests problemes jurídics que veuen en aquest nomenament de consellers (...) Potser ja ha passat prou temps per estudiar-s'ho; per tant, diguin's exactament què és el que considera incorrecte. (...) Estem en l'escenari de: "Estat espanyol, vol fer el favor de publicar el decret, que hi està obligat; és més, si no el publiquen ens obligarà a nosaltres a prendre mesures legals contra l''Estat."

Quim Torra manté la seva llista de consellers i no pensa a substituir-los. De moment, la resposta de La Moncloa no ha arribat però el ministre de Justícia, Rafael Catalá, manifestava que no ho veuen factible.

"És una burla per als catalans posar al capdavant de conselleries, d'àrees de govern de polítiques públiques tan importants com la Sanitat o altres, persones que no podran complir amb la seva obligació."

Torra defensa que tant els consellers nomenats que són a la presó com els que són a Brussel·les tenen els seus drets polítics intactes.

Denúncia a Europa

Torra també va anunciar que aquest dimecres s'enviaria una carta a tots els caps de govern de la Unió Europea, de l'EFTA, per explicar la situació de crisi en què es troba Catalunya.

"Estem en un moment de regressió democràtica amb els nostres drets nacionals, socials i cívics absolutament amenaçats i demanem a tots els caps d'estat i de govern que s'adonin de la crisi catalana, que és una crisi europea, i que per tant això no pot seguir de cap de les maneres."

Llarena impedeix la presa de possessió a Rull i Turull

L'única resposta que ha arribat ha estat la del jutge Pablo Llarena, del Tribunal Suprem, que ja ha denegat la llibertat als diputats Jordi Turull i Josep Rull per assistir a la presa de possessió com a consellers. Llarena ha considerat que hi ha risc de reiteració delictiva "potenciada" després que Quim Torra hagi declarat la seva intenció de continuar amb el procés.

El decret firmat dissabte passat per Torra nomena els seus consellers: Pere Aragonès com a vicepresident del govern i titular d'Economia i Hisenda; Jordi Turull, conseller de la Presidència;, Ernest Maragall, d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència; Miquel Buch, a Interior; Josep Bargalló, a Ensenyament; Toni Comín, responsable de Salut; Josep Rull, de Territori i Sostenibilitat; Lluís Puig, de Cultura; Ester Capella, de Justícia; Chakir El Homrani Lesfar, de Treball, Afers Socials i Famílies; Elsa Artadi, com a i portaveu del govern i consellera d'Empresa i Coneixement; Jordi Puigneró, de Polítiques Digitals i Administració Pública, i Teresa Jordà, d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155Quim TorraMariano RajoyGovern empresonatJosep RullJordi TurullToni ComínLluís Puig
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut