Tarragona / Girona

Tarragona prohibeix el vel integral als equipaments públics, Girona ho rebutja

Tarragona també ha prohibit l'ús del burca i el nicab als equipaments municipals. De les tres mocions presentades al ple de l'Ajuntament, l'única que ha prosperat ha estat la que prèviament havien consensuat els dos grups majoritaris, CiU i PSC, que impulsa un reglament d'usos en matèria d'identificació de persones als espais municipals. A la pràctica, prohibeix les peces de vestir que tapen la cara. El PPC hi ha votat a favor, mentre que ERC s'hi ha abstingut. A Girona també s'ha debatut el tema al ple, però amb el resultat contrari. El tripartit municipal ha tombat la proposta del PPC per prohibir el vel integral tant al carrer com a les dependències municipals i l'ha considerada "oportunista".

Actualitzat
Prohibició a Tarragona

A Tarragona, l'Ajuntament ha aprovat la moció que havien presentat Convergència i Unió i el PSC, que prohibeix els vels integrals a les dependències públiques. El veto ha prosperat amb els 25 vots a favor de CiU, el PSC i el PP. Els socialistes han estat incapaços de convèncer els seus socis de govern d'ERC, que finalment s'han abstingut en la votació.

El ple ha tombat la moció que havia presentat el PP, que reclamava la prohibició del burca i el nicab també al carrer. 

Amb aquesta mesura, Tarragona segueix els passos de Lleida i el Vendrell, que ja van aprovar la prohibició. Aquest mateix dilluns, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha anunciat que aprovarà per decret el veto al vel integral a l'interior dels equipaments municipals. 

Girona rebutja el veto

A Girona, el ple municipal d'aquest dilluns ha tombat la moció que el Partit Popular havia presentat perquè es prohibís anar amb vel integral tant a les dependències municipals com a la via pública. Tal com s'esperava, el tripartit municipal (PSC, ERC i ICV-EUiA) ha rebutjat la proposta, que ha tingut el suport tant del PPC com de CiU. 

Els regidors del Partit Popular han justificat la moció per la defensa de la dignitat de les dones, han recordat als del PSC que els seus companys de partit s'han posicionat a favor del veto en ciutats com Lleida, Tarragona i també a Barcelona. Els socialistes gironins, però, han contestat que cada ciutat té unes singularitats pròpies i que a Girona no hi ha cap motiu per prohibir el burca i el nicab i que, fins i tot, podria ser contraproduent

Més municipis

Almenys vuit ajuntaments catalans més debatran la possibilitat de regular l'ús del vel islàmic, en concret del burca i el nicab, a petició de diferents grups polítics: PSC, CiU, PP i Plataforma per Catalunya.

El debat es traslladarà a Reus, on aquest 18 de juny CiU i el PP impulsaran conjuntament una iniciativa per regular l'ús del burca i el nicab en els espais públics. El 28 de juny serà el torn de Mollet del Vallès, a petició del PSC, mentre que a Cunit, també sota el paraigua dels socialistes, la data per promoure la possible prohibició encara no s'ha fixat.

En aquest últim cas, la senadora i alcaldessa del municipi, Judit Alberich, havia demanat portar el debat al Senat, i malgrat que aquesta possibilitat va ser descartada per la cúpula del PSC, la direcció del partit ha obert la porta als consistoris perquè puguin legislar lliurement sobre el tema.

D'altra banda, la senadora del Partit Popular, Alícia Sánchez-Camacho, presentarà davant la cambra alta una moció per prohibir l'ús del burca a tot l'Estat, i al llarg d'aquest mes de juny impulsarà diferents mocions als ajuntaments de Girona, Terrassa i Balaguer, i a la Diputació de Lleida.

La formació liderada per Josep Anglada, Plataforma per Catalunya, impulsarà el debat a Manresa, Vic i Olot, mentre que el PxCat, una escissió del partit d'Anglada, presentarà la moció sobre l'ús del burca i el nicab al Consell Comarcal de la Segarra.

El govern espanyol descarta prohibir-lo

De moment, i a l'espera de veure si aquestes mocions tiren endavant, el govern espanyol ha descartat prohibir el burca i el nicab per llei, perquè considera que aquesta mesura seria contraproduent i faria que se'n disparessin el nombre de casos, que fins ara no superen els sis. Des de Catalunya, aquesta postura és compartida pel president, José Montilla; pel vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira, i per la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, entre altres.

Per contra, el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, ha defensat la possibilitat de legislar el burca "més enllà" dels municipis, mentre que el líder de CiU a Barcelona, Xavier Trias, s'ha mostrat favorable a traslladar el debat a Barcelona.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut