Nicòsia

Tanquen el mur que divideix Xipre hores després d'haver-lo obert

L'alegria ha durat poc a Xipre. Aquest dijous al matí grecoxipriotes i turcoxipriotes han pogut creuar, per primera vegada en 34 anys, la frontera que talla en dos el centre de Nicòsia, la capital de l'illa. S'havia obert el pas pel carrer Ledra, l'antiga artèria comercial de la ciutat. Enviats de les Nacions Unides han presenciat el moment, que la gent ha celebrat amb eufòria. Hores després, però, el govern grecoxipriota ha tornat a tancar el mur -temporalment, ha dit- al·legant que l'altra part havia incomplert l'acord perquè havia desplegat policies a la zona.

Actualitzat

El moment històric ha arribat de matinada. La tanca metàl·lica del carrer Ledra, símbol de la divisió de l'illa, s'ha tornat a obrir a la circulació després de 34 anys tancat. Els ciutadans de la capital han pogut creuar sense problemes el simbòlic carrer només ensenyant el passaport o el carnet d'identitat als soldats de l'ONU.

El gest ha revifat les esperances sobre una possible reunificació de l'illa. A la nit, però, els grecoxipriotes han decidit tornar a tancar el carrer perquè han considerat que l'altra part havia violat l'acord que n'ha permès la reobertura.

Al març de l'any passat, el govern grecoxipriota ja va enderrocar el mur que separava els sectors nord i sud de Nicòsia, per substituir-lo per una paret de xapes de metall molt més lleugera.

La instal·lació protagonista de la jornada està situada a la part més antiga de la ciutat, que és on es van aixecar, precisament, les primeres barreres de separació després de la violència intercomunitària del 1963.

Aquests fets van provocar, l'any següent, la intervenció de l'ONU, que hi té forces desplegades des d'aleshores. El carrer Ledras està tancat des que l'exèrcit turc va envair i ocupar el 1974 la part septentrional de Xipre.

Anar al contingut