Sevilla

Susana Díaz avança les eleccions andaluses al 2 de desembre

Díaz evita fer coincidir les eleccions amb unes generals que havien de ser el març de l'any que ve

Actualitzat

Susana Díaz signa el decret de dissolució del Parlament andalús i convoca les eleccions pel 2 de desembre. gairebé quatre mesos abans que acabi la legislatura. L'anunci arriba més tard del previst, fa dies que socialistes i govern espanyol n'estaven pendents després del trencament del pacte de govern amb Ciutadans.

Susana Díaz ha convocat el seu consell de govern a una reunió extraordinària i durant el qual ha signat el decret de dissolució del Parlament i de convocatòria d'eleccions.

Diaz ha explicat que l'avançament de les eleccions respon a la necessitat d'estabilitat i de pressupostos. 

"El que crida l'atenció és que Ciutadans es va negar a parlar de pressupostos fins i tot abans que es presentessin. I de la resta de forces polítiques, el PP no ha donat mai suport a uns pressupostos a Andalusia, mai, i Podemos va dir clarament, i ho manté, que no es comnprometrà amb la governabilitat i d'Izquierda Unida és aritmèticament irrellevant i està disolta en el si de Podemos." 

Díaz tampoc vol que les eleccions coincideixin, el mes de març del 2019, amb es municiplas i europees, per, segons ha explicat, "no diluir la campanya" i centrar-la en els problemes i necessitats d'Andalusia i evitar una precampanya que duraria mesos.

Des de Ferraz, Ester Peña, portaveu de comitè federal electoral del PSOE, no ha volgut valorar la decisió de Díaz i ha tirat pilotes fora.

 "Amb la presidenta d'Andalusia estem en constant comunicació i el que ella sap és que busquem el mateix objectiu, estem en constant comunicació com no pot ser d'una altra manera en aquest comitè electoral."

Díaz ho ha corroborat dient que el primer en estar informat de la seva decisió ha estat Pedro Sánchez. 

 

 

Les eleccions andaluses es convertiran en un termòmetre que mesurarà la força dels partits i sobretot de Pedro Sánchez, perquè són les primeres que es faran des que és president del govern espanyol.

L'anunci de l'avançament electoral arriba un mes després que Ciutadans (Cs) donés per trencat el pacte d'investidura amb el PSOE-A per els "incompliments" dels socialistes en relació amb els punts relatius a regeneració democràtica, on s'inclou eliminació dels aforaments a la comunitat i reforma de la llei electoral d'Andalusia.

Per celebrar les eleccions el 2 de desembre, aquest dimarts 9 d'octubre és la data límit per publicar el decret en el Butlletí Oficial de la Junta d'Andalusia (BOJA), d'acord amb els terminis marcats en la llei electoral d'Andalusia. Després de les eleccions, la nova Junta es podria constituir el 27 de desembre.

Aquesta serà la tercera ocasió en la qual s'avancin comicis a Andalusia, i la segona que ho fa la presidenta Susana Díaz.

Ja va ocórrer l'any 1996, quan Manuel Chaves va decidir avançar-les dos anys després de la denominada legislatura de la pinça PP-IU, i l'any 2015, quan Susana Díaz va posar fi al govern de coalició amb IU amb un any d'antelació.

ARXIVAT A:
EleccionsPSOE
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut