Detenció d'un dels "superiors" que controlava la xarxa de narcopisos del Raval, fa una setmana a Barcelona
Detenció d'un dels "superiors" que controlava la xarxa de narcopisos del Raval, fa una setmana a Barcelona
Barcelona

"Superiors" i "caps de domicili": la complexa organització dels narcopisos del Raval

Els Mossos destaquen l'ús de la violència i la jerarquia de la xarxa desarticulada en la macrooperació de la setmana passada a Barcelona

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra han explicat aquest dilluns com funcionava la xarxa de narcopisos del Raval, contra la qual es va fer una macrooperació fa exactament una setmana.

Els Mossos han dit que van detenir les 4 persones d'origen dominicà, els anomenats "superiors", que lideraven una organització ben estructurada, amb una jerarquia estricta i amb papers i responsabilitats clarament definides.

"No està acabat, el fenomen"

Antoni Rodríguez, cap de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos, ha admès que la macrooperació no haurà aconseguit pas acabar amb aquesta xarxa de narcopisos, però ha assegurat que els els posa força més difícil l'activitat:

"Ara es dificultarà molt la seva praxi. Més que res perquè la cúpula directiva, els principals membres de l'organització estan a la presó. Des d'allà no podran dirigir igual, esperem, l'organització, però com he dit al principi, no està acabat, el fenomen dels narcopisos."

 

"La traïció es paga amb la vida"

Segons Rodríguez, aquesta organització ha aconseguit controlar el narcotràfic al Raval i també en altres zones de Ciutat Vella a còpia d'un ús planificat i intensiu de la violència:

"Utilitzen la violència com a recurs intern, com a disciplina, i extern com a control del territori, o de friccions amb altres organitzacions."

"La traïció es paga amb la vida, la delació es paga amb la vida i el control del territori s'exerceix amb la violència, amb una disciplina molt dura. I tenen un accés fàcil a les armes."

 

"Caps de domicili"

Segons el relat dels Mossos, els "superiors" tenien relació directa amb els anomenats "caps de domicili", encarregats cadascun de diversos narcopisos i punts de venda de drogues, sobretot cocaïna, heroïna, marihuana i haixix.

Aquests "caps" els informen de tot el que passi al seu "domicili". També estan encarregats d'entregar-los els diners recaptats i, quan cal, buscar pisos susceptibles de ser ocupats per substituir els que hagin pogut quedar clausurats.

Notícia relacionada - juliol 2018: Els narcopisos del Raval, a ple rendiment a l'estiu per l'anomenat narcoturisme

Reconduir les baralles

Una altra de les feines principals d'aquest nivell de la jerarquia és encarregar-se d'evitar o reconduir les baralles i les situacions de conflicte que hi pugui haver entre els subordinats, amb els clients i també amb els veïns.

Dels caps de domicili depenen els responsables dels pisos, que han de cobrar i portar la comptabilitat, a més de controlar que hi hagi prou droga disponible.

 

Notícia relacionada - juliol 2018: Tretze detinguts a la Rambla per induir turistes al consum de droga

Subministradors i "correus"

D'això se n'encarreguen els treballadors més baixos de l'escalafó: els que venen la droga als clients, la van a buscar contínuament en petites quantitats i vigilen que els clients no la consumeixin al carrer.

A banda d'aquesta estructura, també hi ha els subministradors de droga, que l'aconsegueixen o la fabriquen, depenent del cas, i també els "correus", que són els que fan arribar les drogues a l'organització i els la cobren.

Segons han explicat els Mossos, en l'operació van detenir 58 persones i 17 estan en cerca i captura. 39 dels detinguts van passar a disposició judicial, i el jutge en va enviar 18 a presó provisional, entre els quals, els 4 "superiors".

 

Notícia relacionada - febrer 2018: "Narcotour" per denunciar els pisos de la droga del Raval

18 pisos recuperats

Els Mossos han explicat que la investigació policial, dirigida pel jutjat d'instrucció número 27 de Barcelona, va començar a l'abril.

Dels 40 pisos que es van escorcollar la setmana passada, 15 que eren ocupats els han tornat als seus propietaris i 3 s'han tapiat. La resta de pisos són domicilis dels membres de la xarxa.

Narcopisos i punts de venda

La majoria d'habitatges funcionaven com a narcopisos, és a dir, llocs on es compren i es consumeixen les drogues.

En aquests pisos la xarxa facilita aquest consum, amb xeringues i culleres entre altres estris. La resta de pisos funcionaven només com a punts de venda.

Notícia relacionada - octubre 2017: Els veïns del Raval s'organitzen contra la reocupació de narcopisos al barri

ARXIVAT A:
NarcotràficDrogues
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut