Els narcopisos del Raval, a ple rendiment a l'estiu per l'anomenat narcoturisme

Xeringues a la porta de casa, drogaddictes dormint al carrer, augment dels furts i una nova tendència, narcoturisme

Sònia Poll/Mireia SegúActualitzat

És mig matí d'un dia de juliol al carrer Egipcíaques, al barri del Raval de Barcelona. En un costat, les instal·lacions de la Biblioteca de Catalunya i l'Institut d'Estudis Catalans. A l'altre, la Delegació del Centre Superior d'Investigacions Científiques. Al mig, turistes i veïns es troben dos homes estirats a terra i un altre deambulant pels efectes de la droga.

 

Carlos és veí del barri i diu que la situació, lluny de ser excepcional, es repeteix també en altres carrers propers.

"Els veïns ens hem acostumat... en un període d'un any, any mig, a veure tot això. Restes de xeringues, la merda de la gent... Quina necessitat tenim els veïns de conviure amb això, de trobar-nos-ho i d'olorar-ho!?"

 

 

Ens movem no gaire lluny. Som al número 13 del carrer Riereta. Les entrades i sortides són constants. Els veïns diuen que a la finca hi ha un narcopis, on es ven droga des de fa un any i mig. Just al davant hi ha el Bar Guixot. Hi treballa en José Gutiérrez des de fa molts anys.

"Jo crec que és el més actiu del Raval. Aquí poden venir unes 200 persones entre dia i nit. És com un supermercat de la droga 24 hores. Ho sap tothom, la Policia, l'Ajuntament... però aquí ningú fa res. Venen heroïna, cocaïna, metanfatamines, de tot!"

 

Hi passem un matí i comprovem l'afluència de gent. És constant. Un noi va i torna diversos cops. Intenta accedir-hi sense èxit. Una, dues... fins a cinc vegades en només vint minuts.

 

Els traficants vigilen l'entrada a la finca des d'un balcó del costat, i quan no ho veuen clar no obren a ningú que vol entrar-hi.

 

 

Sònia, una veïna:

"És un malviure constant. Jo tinc el pis que dona al carrer i s'hisent de tot i s'hi veu de tot: apunyalaments, crits... Tot sovint truquem a la Guàrdia Urbana. Venen i no sé què passa amb l'Ajuntament, que no es desallotja aquest pis... I jo en soc una doble perjudicada. Tinc el meu fill al barri. Per desgràcia, crec que també està enganxat a les drogues..."

 

En José també és crític amb l'actuació policial i de l'Ajuntament. Se sent impotent perquè no hi ha repercussions sobre tot el que veu, sap i denuncia.

"Aquí gairebé no passa la Policia. Em sap greu dir-ho.. Han de ser el veïns els que vinguin i tapiïn el pis i enfrontar-nos a aquesta gent, que clar....(suspira) Es punxen a dalt. Després baixen les xeringues. Si tenim sort, les tiren en els contenidors. Si no, les deixen al carrer. Amb el risc que això suposa"

 

L'equip municipal de neteja cada matí a primera hora repassa les zones on constantment es poden trobar xeringues. De vegades, amagades i de vegades molt visibles al mig del carrer.

 

La Sònia diu que n'ha trobat a la porta de casa i en José, indignat, creu que pateix un greuge perquè això no passaria en altres indrets de la ciutat.

"Susposo que  això passés a l'Eixample, bueno, ja no ho permetrien que passés a l'Eixample, ni a Les Corts... ni als barris de dalt ja no permetrien això. Això està claríssim, però aquí sembla que tot hi cap, tot hi cap."

 

La degradació del barri, segons els veïns, és sobretot conseqüència de la proliferació de narcopisos. Ara, a més a més, és una època on noten l'arribada de moltíssima més gent al barri que ve a consumir. Carlos creu que, de fet, ja ha creuat fronteres la informació sobre el que passa al Raval.

"El problema és que se'ns ha tirat l'estiu a sobre, i amb l'estiu ha vingut el narcoturisme. En comptes de disminuir, la situació ha crescut."

 

Sense moure'ns del barri, una mica més enllà trobem un altre local. Està actiu des de l'octubre.

 

 

Els veïns expliquen que hi ha festes constantment, fins i tot amb DJ, i apunten que ara s'està sofisticant el local, també ofereixen serveis de prostitució a dins.

Ha arribat un moment que arriba gent de fora, estrangers sobretot francesos,  italians, algun dels països de l'est ... anem a Barcelona a consumir barat, a consumir bo, a consumir fàcil, i això de parar."

 

Des de l'any passat els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana han intervingut 73 narcopisos del Raval i han detingut 98 persones, però només 5 han anat a la presó. El problema és lluny d'erradicar-se, perquè els traficants, per evitar la presó, només mouen petites dosis de droga al dia i, a més, quan els tapien un pis es colen en un altre. 

 

 

El problema, però, és lluny d'eradicar-se perquè els traficants, quan els tapien un pis, es colen a un altre, i això fa que en José ho compari amb èpoques passades

"Això està pitjor que quan nosaltres vam arribar aquí l'any 78, que era drogues pel carrer...Ara es venen als pisos sense cap prolema. Puja al pis, li donen la dosi que sigui, consumeixen allà o consumeixen al carrer i cap problema"

 

Aquest any a Ciutat Vella els problemes de seguretat ciutadana han augmentat un 25% i tres de cada quatre són furts.

Al racó del darrere de la Reial Acadèmia de Medicina és un dels punts on els veïns veuen que es fa servir per intercanviar-se els diners sostrets, canviar-se la roba, amagar les targetes de crèdit i llançar les xeringues i tot el que utilitzen per drogar-se. La taca dels narcopisos s'estén més enllà de la ubicació de l'immoble.

ARXIVAT A:
Narcotràfic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut