Sopar aviat pot ajudar a prevenir certs càncers
Sopar aviat pot ajudar a prevenir certs càncers

Sopar d'hora redueix el risc de càncer de mama i de pròstata, segons un estudi

Investigadors catalans analitzen per primer cop la relació entre hàbits horaris i la probabilitat de patir certs càncers

Xavier DuranActualitzat

Sopar abans de les nou del vespre o deixar passar almenys dues hores abans d'anar a dormir redueix el risc de càncer de mama i de pròstata. Això és el que han observat investigadors de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) després d'analitzar per primer cop aquesta possible relació.

Fins ara, els estudis sobre alimentació i càncer s'havien centrat en la possible relació del tipus de menjar -carn vermella, fruites o verdures- amb el risc de malaltia o en les quantitats ingerides i l'obesitat. Però no s'havien tingut en compte factors com les hores dels àpats o les activitats que es duen a terme abans i després.

Per això, un equip encapçalat per Manolis Kogevinas va decidir avaluar si els horaris de menjars i de son podrien estar relacionats amb el risc de patir càncers de mama i pròstata. Aquests són dos dels càncers més comuns a nivell mundial i es relacionen amb el treball nocturn i l'alteració del nostre rellotge biològic. Els resultats es publiquen a l'International Journal of Cancer.  

Es van seleccionar a l'atzar en centres de salut primària 872 homes i 1.321 dones. També es van estudiar 621 casos de càncer de pròstata i 1.205 de mama. Els participants eren de diferents zones d'Espanya. Les persones van respondre a preguntes sobre els horaris de menjar i son, els seus hàbits alimentaris i el compliment de les recomanacions de prevenció del càncer. També es va tenir en compte el cronotip, que expressa la variació dels ritmes circadians i la millor adaptació a horaris diürns o nocturns.

 

Notícia relacionada: La reforma horària: el canvi d'horaris et pot canviar la vida

 

Els resultats obtinguts indiquen que sopar abans de les nou del vespre o esperar un parell d'hores abans d'anar a dormir redueix un 20% el risc de patir càncers de mama i de pròstata, en relació a les persones que sopen a partir de les deu o se'n van a dormir immediatament després de menjar.

Segons Kogevinas, l'estudi "subratlla la importància de tenir en compte el ritme circadià en els estudis sobre dieta i càncer". I assenyala que, si els resultats es confirmen, influiran en els consells de prevenció del càncer:

"Tindran implicacions en les recomanacions sobre la prevenció del càncer, que actualment no tenen en compte els horaris dels àpats. Això tindria especial repercussió en cultures com les del sud d'Europa, on es sopa tard".

Posteriors estudis no només hauran de confirmar aquests resultats, sinó que també intentaran esbrinar per què es produeixen, si bé una possibilitat és que l'hora d'anar a dormir afecti la capacitat de metabolitzar el menjar.

 

ARXIVAT A:
CiènciaSalutCàncer
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut