Hong Kong

Snowden reapareix: "No sóc cap heroi, ni tampoc un traïdor"

Edward Snowden ha reaparegut aquest dimecres en una entrevista al diari de Hong Kong, "South China Morning Post", en què assegura que no és "ni un heroi ni un traïdor" arran del debat obert després que filtrés a la premsa l'existència de programes de vigilància massiva dels EUA.

RedaccióActualitzat
La filtració a la premsa dels programes de vigilància massiva dels EUA que va perpetrar el jove Edward Snowden va obrir ràpidament un interrogant: és lícit controlar els correus electrònics dels ciutadans per detectar amenaces terroristes?

Qui pensa que la privacitat preval pensa que Snowden és un heroi. Qui, en canvi, és del parer que en ares de la seguretat tot s'hi val, aleshores considerarà Snowden com un traïdor. El mateix president de la Cambra de Representants, el republicà John Boehner, va qualificar així l'extreballador de la CIA.

I en aquest debat què hi diu el gran protagonista? Doncs que ni una cosa ni l'altra. Edward Snowden ha reaparegut aquest dimecres en una entrevista al diari de Hong Kong, "South China Morning Post", en la que assegura que no és "ni un heroi ni un traïdor", i acaba la frase amb un concloent: "sóc un americà".

Amb això Snowden vol reafirmar que revelar-se com la font que va destapar els programes de vigilància massiva dels EUA va ser una decisió coherent amb la seva consciència. Diu que la seva intenció "no és amagar-se de la Justícia", malgrat que encara es troba en parador desconegut, i que el què vol "és revelar delictes". I en aquest objectiu sembla que encara no ha posat punt final, ja que un dels periodistes del "The Guardian" que van desvelar la identitat d'Snowden avisava a través del Twitter que arribarien "més històries".

Si podrà continuar amb el seu full de ruta o no, dependrà "dels tribunals i de la gent de Hong Kong", assegura en l'entrevista al South China Morning Post. Snowden va triar Hong Kong per la seva tradició de respecte a la llibertat de premsa i d'expressió. Creu que el tarannà de la seva gent li serà un aliat. El cas, però, és que de moment no hi ha hagut ni autoritats ni activistes que s'hagin alineat nítidament amb Snowden. Malgrat això, el jove acomiadat ja de Booz Allen, manté que serà la societat honkonguesa qui "decideixi el meu destí".

Per cert, que qui no ha participat en el debat i la polèmica arran de la filtració d'Snowden un cop s'ha revelat la font, ha estat el govern dels Estats Units. Des que el president Barack Obama va justificar l'existència d'aquests programes abans de la irrupció en escena d'Edward Snowden, que s'ha mantingut apartat d'aquesta polèmcia en totes les seves aparicions públiques. També el seu govern ha evitat parlar del jove informàtic malgrat que algunes fonts apunten que el Departament de Justícia prepara càrrecs contra ell.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut