Jordi Sànchez demana la llibertat per al dia 12 de març (Reuters)
Jordi Sànchez demana la llibertat per al dia 12 de març (Reuters)
Barcelona

Sànchez diu que, per missatges del govern espanyol, no preveia la resposta a l'1-O

L'expresident de l'ANC assegura que aquestes converses privades "no feien preveure el que va passar", mentre que Millo admet que el va advertir dels riscos de cometre "il·legalitats"

RedaccióActualitzat

Jordi Sànchez va explicar al jutge Pablo Llarena que havia mantingut contactes amb el govern espanyol fins al dia abans del referèndum. El diari "La Vanguardia" ha tingut accés a part de les declaracions de Sànchez i Junqueras davant el magistrat del Tribunal Suprem per demanar-li que els deixés en llibertat. L'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana explica que res feia preveure el nivell de contundència policial de l'1-O:

"Va haver-hi moltes converses durant aquells dies, algunes d'elles amb representants del govern d'Espanya, concretament el 30 de setembre. I aquestes converses, algunes de les quals estan en missatges telefònics guardats, no feien preveure en cap cas el que va passar l'1 d'octubre. Crec que això ho puc aportar, si vostè ho considera oportú. Insisteixo: són comunicacions privades que a mi em feien preveure que hi podria haver alguna tensió a algun lloc, hi podria haver algun aldarull, però no el que va passar."

 

 

Respecte a aquestes paraules, el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, s'ha limitat a dir que no coneix Sànchez ni ha parlat "mai" amb ell. Per la seva part, el delegat el govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha admès que ell mateix el va alertar del risc que suposava cometre "il·legalitats":

"Jo mateix li vaig enviar missatges per escrit i sempre li vaig recomanar que no cometés il·legalitats, i el vaig advertir que si es continuava per aquell camí, hi hauria conseqüències".

Durant el relat davant el jutge, Sànchez reconeix que el referèndum era il·legal, però que la declaració d'independència era simbòlica i que la seva, com la de molts altres, no era la via unilateral.

A més, també clarifica la situació del suposat permís per pujar al vehicle de la Guàrdia Civil per desconvocar la concentració davant del Departament d'Economia:

"Jo ho vaig comentar al tinent i em va dir: 'No els ve d'aquí, als vehicles'. Jo vaig comunicar al tinent que l'únic lloc que teníem era aquell. No li vaig demanar autorització, i ell no me la va donar."

Junqueras va dir que hi havia marge dins la Constitució

Segons les gravacions que s'han filtrat, Oriol Junqueras va argumentar l'1 de desembre davant Llarena que hi ha marge suficient dins de l'ordenament legal per defensar l'independentisme:

"Hi ha un ampli recorregut, fins i tot en l'àmbit de la Constitució i les seves possibles interpretacions. És evident que jo no comparteixo políticament ni jurídicament el 155, per posar un exemple, però també és evident que el fet que ens presentem a les eleccions, o presentar-nos a l'Audiència quan ens va cridar crec que demostra la nostra actitud en aquest sentit."

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OGovern empresonatProcés catalàERCJxCat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut