Madrid

Salgado insta bancs i caixes a donar 10.000 milions al Fons d'Economia Sostenible

La ministra d'Economia, Elena Salgado, ha demanat als bancs i caixes espanyols que destinin 10.000 milions d'euros al Fons d'Economia Sostenible que impulsa el govern espanyol per millorar el sector productiu i evitar crisis com l'actual. En unes jornades econòmiques a Madrid, Salgado ha instat el sector privat a aportar -com ho farà el govern espanyol- la meitat d'aquest fons, valorat en 20.000 milions. La vicepresidenta també ha avisat les entitats financeres que no rebran ajudes a canvi de res, sinó per ser més eficients. En aquest sentit, el president de la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis, Juan Ramón Quintás, ha defensat reformes a fons al marge dels "nacionalismes i els conflictes d'interessos.

Actualitzat
En el transcurs de la IX Trobada Financera Internacional, que ha tingut lloc a Madrid, Elena Salgado ha recordat als bancs i caixes que el futur financer "sòlid, eficient i dinàmic estarà en disposició de finançar la reassignació de recursos cap a sectors sostenibles". Per això ha reclamat el "compromís actiu" de les entitats financeres en el finançament del Fons d'Economia Sostenible, una de les mesures que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero ha anunciat arran de la crisi.

La ministra d'Economia també ha demanat a les entitats de crèdit que busquin "el difícil equilibri" entre la prudència a l'hora d'assumir riscos i la necessitat de finançar les empreses. A més, ha advertit que el Fons de Reestructuració Bancària (FROB), que ha d'analitzar el Congrés dels Diputats, no servirà per donar suports incondicionals, sinó que "s'exigirà com a contrapartida una reordenació de les entitats beneficiàries, per fer el sistema més eficient i que permeti minimitzar el cost per als contribuents". 

Més dures han estat les paraules del president de la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis, Juan Ramón Quintás, que considera urgents les reformes del model bancari. "A mesura que es van allunyant els dies de pànic del 2008, el coratge per afrontar reformes profundes sembla que es va debilitant", ha dit. A més, ha afegit que els canvis s'han de fer sense deixar-se pressionar per ningú. "Sorgeixen els nacionalismes i si, al final, allò que resulta triomfant és l'òptica de Lampedussa, poden tenir per segur que la crisi, d'aquí a 15 o 20 anys, tornarà".

Quintás considera que durant la crisi s'ha demostrat que l'existència de bancs "massa grans" és un problema per a l'estabilitat del sistema i que se'ls hauria d'obligar a disposar d'un pla de contingència en què s'especifiquessin les instruccions sobre com desmantellar l'entitat en cas que fos necessari.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut