Sáenz de Santamaría i Junqueras, a la sortida de la reunió que han mantingut aquest dimarts
Sáenz de Santamaría i Junqueras, a la sortida de la reunió que han mantingut aquest dimarts

Sáenz de Santamaría reitera a Junqueras que el referèndum "no es pot negociar"

La vicepresidenta emplaça la Generalitat a portar les seves demandes, excepte la consulta, a la conferència de presidents de la setmana vinent

RedaccióActualitzat

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i el número dos de la Generalitat, Oriol Junqueras, s'han reunit aquest dimarts a la tarda a Barcelona. La trobada, a la seu del departament d'Economia, ha durant dues hores. Sáenz de Santamaría ha traslladat a Junqueras que el referèndum d'autodeterminació que reclama la Generalitat "no es pot negociar" perquè és competència del "poble espanyol". Sáenz de Santamaría ha remarcat que, igual com passa en altres "democràcies europees", l'executiu espanyol no té "capacitat de decisió" per autoritzar el referèndum.

Els dos vicepresidents han parlat de les 46 demandes que el govern català ha posat damunt la taula en diverses trobades amb el govern espanyol. Sáenz de Santamaría ha insistit a demanar que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, assisteixi a la conferència de presidents autonòmics de la setmana vinent. La vicepresidenta espanyola ha dit que, excepte el referèndum, a la conferència s'hi podran tractar totes les altres qüestions del document.

"Aquest document està lligat al procés que obrirem a la conferència de presidents i deixo a la Generalitat la manera com ho enfocarà si Puigdemont decideix assistir-hi" 

Per la seva banda, Junqueras ha advertit que no el govern català no condicionarà el referèndum a tenir el "permís" de l'estat per celebrar-lo. El vicepresident de la Generalitat ha dit que ha avisat Sáenz de Santamaría que ha de ser "conscient" que la consulta es farà. En declaracions als mitjans de comunicació, Junqueras ha dit que ha traslladat a Sáenz de Santamaría que la Generalitat "prefereix" un referèndum acordat, però que no renunciarà a celebrar-lo.

Crida a "treballar junts"

A la seva arribada a la seu del Departament d'Economia, Sáenz de Santamaría ja havia assenyalat que si la trobada se centrava "en allò que el senyor Junqueras pot fer i en allò que el govern d'Espanya pot negociar, serà fructífera".

"Junqueras i jo tenim una obligació, que és treballar junts perquè els ciutadans de Catalunya tinguin els millors serveis públics, tinguin un bon nivell en sanitat, en serveis socials, en finançament, en les seves necessitats i aspiracions reals, en infraestructures..."

La número dos de l'executiu espanyol ha explicat que volia parlar amb Junqueras sobre "els projectes que té el govern d'Espanya per a Catalunya" i ha fet referència a la conferència de presidents autonòmics convocada per la setmana vinent i ha demanat que el president de la Generalitat hi assisteixi:

"Crec que seria bo que el senyor Puigdemont hi anés. No obstant, els ciutadans de Catalunya estaran representats en aquesta reunió a través del govern d'Espanya, que som també govern dels catalans i per als catalans."

Junqueras va sol·licitar aquesta reunió formalment per carta el novembre passat. En aquesta carta, demanava a la vicepresidenta espanyola establir un diàleg més enllà de les discrepàncies entre els dos governs sobre el referèndum d'independència. I li adjuntava un informe de la Cambra de Comerç de Barcelona que denunciava l'escassa inversió de l'Estat a Catalunya i l'incompliment de compromisos per part del govern espanyol.

Visita a Catalunya

La vicepresidenta de l'executiu espanyol està de visita a Catalunya –al migdia ha inaugurat una oficina de la Seguretat Social a Reus–, i aprofitarà l'estada per entrevistar-se amb el vicepresident català.

A l'inici de l'acte, cinc dels sis regidors de la CUP han desplegat estelades i han fet crits d'"Independència".

 

 

Abans de l'entrevista, Sáenz de Santamaría ha tingut un dinar de treball a Barcelona amb el líder del PP català, Xavier García Albiol, i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut