Madrid

Sáenz de Santamaría: "En democràcia no hi ha legitimitat sense respecte a la legalitat"

El govern espanyol adverteix el govern català que farà complir la llei i la Constitució en relació amb la declaració sobiranista acordada entre CiU i ERC que es vol portar al ple del Parlament el dia 23.

RedaccióActualitzat
En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha deixat molt clar que en democràcia "no existeix legitimitat sense respecte a la legalitat", de manera que ha demanat a les forces polítiques que respectin l'esmentada legalitat ja que, en cas contrari, el govern "farà complir la Constitució i les lleis" en relació amb la declaració sobiranista acordada entre CiU i ERC i que es vol portar al ple del Parlament el dia 23.

Fins i tot ha deixat clar la forma, recórrer la declaració sobiranista davant del Tribunal Constitucional.

El govern de Mariano Rajoy considera que la declaració de sobirania de Catalunya pactada per CiU i ERC conté una sèrie de manifestacions "que són moltes vegades inconsistents i incoherents" amb la realitat política a l'estat espanyol i Europa, alhora que ha advertit que farà complir la llei i la Constitució.

"Jo he llegit aquesta declaració i ho ha fet el govern, i volem manifestar amb tota claredat que com a govern de la nació que som i en compliment del mandat constitucional complirem i farem complir la Constitució i les lleis".

CiU i ERC han pactat el text de la declaració de sobirania que aprovaran en el ple del dia 23, un document de menys de tres folis en el qual sentencien la seva voluntat d'"exercir el dret a decidir i fer efectiva la constitució de Catalunya en un nou Estat dins del marc de la UE".

Saéz de Santamaría ha recordat que cap llei ni cap tractat internacional "dóna suport a declaracions de sobirania" i ha alertat que les referències que fa la declaració a la UE són "inexactes".

La vicepresidenta també a fet una crida a la serenitat i a la reflexió perquè la declaració de CiU i ERC "parla del compliment de la voluntat democràtica del poble de Catalunya" i, segons ha dit, els catalans han parlat amb "tota claredat" en el referèndum en què es va aprovar la Constitució Espanyola.

També ha assegurat que l'última vegada que els catalans "han parlat" va ser en les eleccions autonòmiques del 25 de novembre, quan, ha dit, Artur Mas va patir "un fracàs polític" en perdre "vots i escons" i ha acusat el president de la Generalitat de malbaratar temps i diners dels catalans en plantejaments impossibles.

Finalment, Sáenz de Santamaría ha assegurat que el govern espanyol manté la voluntat de diàleg i acord amb el govern català, però sense tocar ni una coma de la Constitució.




VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut