Putin agraeix a l'exèrcit "haver evitat una guerra civil" amb la rebel·lió de Wagner

Rússia tanca el cas penal obert contra el grup de mercenaris liderat per Prigojin, que segons ha confirmat Lukaixenko ja és a Bielorússia

RedaccióActualitzat

Putin diu que l'exèrcit i les forces de seguretat van salvar Rússia d'una guerra civil.

En un breu acte solemne a la plaça de les catedrals del Kremlin, i davant d'uns 2.500 representants de les forces armades, les forces de seguretat i la Guàrdia Nacional, el president rus ha dit "Heu protegit l'ordre constitucional, la vida, la seguretat i la llibertat dels nostres ciutadans".

"Heu salvat la mare pàtria de la convulsió, heu aturat una guerra civil." 

"En aquesta situació difícil, heu actuat amb precisió i harmonia, heu demostrat el vostre valor, la vostra lleialtat al poble rus i al jurament militar", ha dit, també, abans d'afegir: "Heu mostrat la vostra responsabilitat amb el destí de la nostra mare pàtria i el seu futur."

Putin, al principi de l'acte d'homenatge, a l'interior del Kremlin (Reuters/Sputnik/Sergei Guneev)

Putin, d'altra banda, ha remarcat que els revoltats van poder veure que "l'exèrcit i el poble no els feien costat"

Militars i integrants de les forces de seguretat escolten Putin en un acte d'homenatge al Kremlin (Reuters/Sputnik/Sergei Guneev)

L'acte, d'uns set minuts, ha començat amb Putin baixant un llarg tram d'escales fins a un faristol des d'on s'ha adreçat als presents. A més, s'ha fet un minut de silenci pels caiguts durant les 24 hores de revolta en què una columna del Grup Wagner va avançar ràpidament cap a Moscou des de la regió de Rostov, fronterera amb Ucraïna.


Gairebé 1.000 milions d'euros al Grup Wagner, en un any

Després de l'acte d'homenatge, Putin ha fet una segona compareixença centrada en el Grup Wagner. En concret, en el finançament dels mercenaris liderats per Prigojin, que ha explicat que ha anat completament a càrrec de l'estat rus.

"El manteniment del Grup Wagner corria plenament a càrrec de l'Estat, del Ministeri de Defensa i de les arques estatals", ha dit.

Un finançament que "només entre maig de 2022 i maig de 2023" Putin ha xifrat en 86.262  milions de rubles, gairebé 922 milions d'euros

Putin, aquesta tarda, durant una reunió amb militars al Kremlin (Reuters/Sputnik/Mikhail Tereshchenko)

El president rus també ha dit que, en aquest mateix temps, Prigojin, com a cap de la companyia Concord, ha guanyat 80.000 de milions de rubles més (uns 854 milions d'euros), en aquest cas pel subministrament d'aliments a l'exèrcit rus.

Després de detallar aquestes xifres, Putin ha anunciat que investigaran en què s'han gastat tant els diners pagats al Grup Wagner com els pagats al seu líder.

Durant una trobada amb militars, d'altra banda, Putin ha valorat que si la revolta encapçalada per Prigojin arriba a triomfar, els enemics de Rússia se n'haurien aprofitat. Com a conseqüència, ha afegit, moltes fites assolides en els últims anys s'haurien perdut.


Tancada la causa contra el Grup Wagner

El Servei Federal de Seguretat de Rússia (FSB), l'antic KGB, ha tancat aquest dimarts el cas penal obert contra el Grup Wagner arran de la rebel·lió que es va viure durant 24 hores entre divendres i dissabte, que va acabar amb la retirada dels mercenaris quan eren a pocs quilòmetres de Moscou.

"Durant la investigació del cas penal (...) sobre la rebel·lió armada, s'ha establert que el 24 de juny els seus participants van cessar les accions dirigides directament a cometre aquest delicte", explica l'FSB en un comunicat del qual s'ha fet ressò l'agència TASS.

Al cap d'una hora i mitja, fonts del Kremlin han declarat que el tracte fet per posar fi a la rebel·lió ha estat implementat. I han afegit que esperen que totes les parts implicades en l'acord faran el que van prometre.

Vladímir Putin, president de Rússia, reunit amb el Consell de Seguretat aquest dilluns (Reuters/Sputnik/Valery Sharifulin)

Prigojin és a Bielorússia

Tot i que el govern rus, d'altra banda, ha assegurat que no té cap informació sobre el parador de Ievgueni Prigojin, líder del Grup Wagner, que no ha estat vist des de dissabte, el president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, ha confirmat hores després que, tal com se sospitava, és a Bielorússia.

La conformació arriba després que a primera hora del matí un jet privat vinculat a Prigojin ha volat des de la regió de Rostov, al sud-oest de Rússia, fins a Minsk, segons ha recollit la web Flightradar24, de seguiment de vols privats i comercials.

Es tracta d'un avió Embraer Legacy 600 amb uns codis d'identificació que els Estats Units relacionen amb Autolex Transport, vinculada a Prigojin per l'Oficina de Control de Béns Estrangers nord-americana. No queda clar, però, qui viatjava a l'aparell: si la família del líder de Wagner o ell mateix.

Vol d'un jet privat vinculat a Prigojin, a la web Flightradar24 (Reuters TV)

Prigojin va reaparèixer dilluns, per primera vegada des de la fi de la revolta, però només amb un missatge de veu en què va assegurar que l'objectiu no era tombar el govern de Putin, sinó salvar el Grup Wagner.

Així, mentre el president rus, Vladímir Putin, parlava de "rebel·lió armada", el líder dels mercenaris, que fins ara han lluitat al costat de l'exèrcit rus, deia que la seva acció era una "marxa per la justícia".

En la seva intervenció, i sense esmentar Prigojin, Putin va deixar clar als mercenaris del Grup Wagner que tenien dues opcions: integrar-se a les forces armades russes o bé marxar a Bielorússia, governada per Aleksandr Lukaixenko, aliat incondicional del Kremlin, que va exercir de mediador en el conflicte.


"Si Rússia s'enfonsa, morirem tots"

Lukaixenko, precisament, ha parlat per primera vegada sobre aquesta crisi i ha assegurat que "l'amenaça d'un nou conflicte mundial no ha estat mai tan a prop".

Aleksandr Lukaixenko, president de Bielorússia, aquest dilluns a Minsk (Reuters TV)

Aquest dimarts, durant una cerimònia de lliurament de graus de general a alts comandaments militars, també ha fet unes declaracions que potser són l'explicació de per què va mediar en la crisi entre el Kremlin i el Grup Wagner: "Si Rússia s'enfonsa, quedarem sota la runa i morirem tots".

Més tard, Lukaixenko s'ha referit a l'arribada prevista de mercenaris del Grup Wagner a Bielorússia, i l'ha valorada positivament: "Si els seus comandants venen a ajudar-nos... a dir-nos què és important ara mateix... això no té preu", ha dit. 

"No hi ha motiu per tenir-los por", ha afegit.

ARXIVAT A:
Vladímir PutinRússiaBielorússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut