Prigojin trenca el silenci: "L'objectiu era salvar Wagner, no enderrocar el poder rus"

El líder del grup paramilitar Wagner no dona detalls d'on es troba en el primer missatge des de la rebel·lió fallida d'aquest cap de setmana

Redacció/AgènciesActualitzat

Primeres declaracions del líder de Wagner, Ievgueni Prigojin, des de la rebel·lió d'aquest cap de setmana contra l'exèrcit rus que finalment el grup paramilitar va aturar quan era a 200 quilòmetres de Moscou.

Des d'un lloc desconegut, Prigojin ha trencat el silenci amb un àudio d'onze minuts en què assegura que l'objectiu de la marxa cap a la capital russa no era en cap cas "enderrocar el lideratge de Rússia", sinó "evitar la destrucció de Wagner", després de l'atac de divendres per part de l'exèrcit de Moscou.

El líder del grup paramilitar ha lamentat haver agredit l'aviació russa, però ha apuntat que va ser la resposta a un atac contra Wagner per part de míssils i helicòpters sense haver mostrat cap signe d'hostilitat. En aquest atac haurien mort desenes de paramilitars, una afirmació de la qual no ha mostrat proves. "Això va ser el detonant", ha indicat.

Prigojin ha insistit que dissabte van girar cua mentre es dirigien cap a Moscou per "evitar vessar sang de soldats russos".

El líder de Wagner, Ievgueni Prigojin, en una imatge d'aquest mes al front de Bakhmut
El líder de Wagner, Ievgueni Prigojin, en una imatge d'aquest mes al front de Bakhmut (Reuters)

Una marxa contra "la injustícia"

Prigojin s'ha referit a la marxa de dissabte com una resposta a la "injustícia". El líder de Wagner ha assenyalat que el grup paramilitar havia de deixar d'existir aquest dissabte, 1 de juliol.

És la data establerta pel president rus, Vladímir Putin, i el ministre de Defensa, Serguei Xoigú, perquè tots els voluntaris, inclosos els paramilitars de Wagner, han d'haver signat un contracte que els situa sota el control del Ministeri de Defensa rus. Wagner, que no estava a favor d'aquesta mesura, hauria desaparegut.

Per Prigojin, la marxa de dissabte va ser "una lliçó sobre com hauria d'haver estat el 24 de febrer del 2022" i van mostrar "el nivell d'organització que hauria de tenir l'exèrcit rus", en una clara crítica a l'efectivitat de les tropes russes que van atacar Ucraïna en els primers dies de la invasió:

"Si les accions al començament de l'operació militar especial haguessin anat a càrrec d'una unitat com Wagner, probablement la campanya hauria durat 24 hores."

"Seriosos problemes de seguretat"

Prigojin ha remarcat que l'avanç del grup Wagner cap a Moscou ha mostrat "seriosos problemes de seguretat" a Rússia perquè els paramilitars van recórrer uns 780 quilòmetres per l'autopista M4 pràcticament sense trobar resistència.

A més, el cap del grup paramilitar ha explicat que, durant la marxa de dissabte, van rebre el suport dels habitants de les ciutats per on passaven. "Els civils sortien a trobar-nos amb banderes russes i símbols de Wagner, estaven contents quan arribàvem i passàvem pel seu costat", ha dit.

El Kremlin va dir dissabte que el líder del grup de mercenaris s'exiliaria a Bielorússia, tot i que en el missatge Prigojin no ha donat cap informació sobre on es troba.

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaRússia
Anar al contingut