El president rus, Vladímir Putin, durant el discurs televisat d'aquest dilluns al vespre (Reuters)
El president rus, Vladímir Putin, durant el discurs televisat d'aquest dilluns al vespre (Reuters)

Putin ofereix als milicians de Wagner incorporar-se a l'exèrcit o marxar a Bielorússia

Putin parla per primera vegada de la rebel·lió del líder del Grup Wagner aquest cap de setmana

RedaccióActualitzat

Més de dos dies després que la columna del grup Wagner fes marxa enrere quan anava cap a Moscou, Vladímir Putin ha parlat per primer cop de la rebel·lió dels paramilitars liderats per Ievgueni Prigojin.

El president rus ha convidat els soldats de Wagner a sumar-se a l'exèrcit a partir de l'1 de juliol, tal com marca la mesura del Ministeri de Defensa rus per a tots els voluntaris que lluiten amb les tropes russes. Una iniciativa que el grup Wagner rebutja.

"Tenen l'oportunitat de continuar servint Rússia firmant un contracte amb el Ministeri de Defensa o, els que vulguin, poden anar a Bielorússia."

Putin s'ha mostrat magnànim i ha dit que, els que vulguin anar a Bielorússia, com se suposa que ha fet Prigojin, podran fer-ho sense conseqüències:

"Prometo als milicians de Wagner que vulguin anar a Bielorússia que mantindré la meva promesa."

Putin ha tingut paraules d'agraïment cap als mercenaris de Wagner, que "van ajudar a evitar un bany de sang", i ha dit que molts d'ells són també "patriotes".

En aquest sentit, ha assenyalat que ell també va donar l'ordre "d'evitar un bany de sang" en plena crisi amb el grup Wagner. En canvi, ha acusat Kíiv i Occident de buscar un enfrontament entre ciutadans russos:

"Ucraïna i Occident volen que els russos es matin entre ells."

Putin ha estès l'agraïment a tota la ciutadania russa: "Us dono les gràcies per la vostra resiliència, unitat i patriotisme. Aquesta solidaritat ciutadana ha demostrat que qualsevol xantatge està abocat al fracàs", ha assenyalat.

Aquest dilluns també ha trencat el silenci el líder de Wagner, Ievgueni Prigojin, des d'un lloc que no ha especificat. Prigojin ha assegurat que la marxa dels paramilitars d'aquest cap de setmana no pretenia enderrocar el govern rus, sinó salvar el grup i cridar l'atenció per la falta de recursos de les seves milícies.

Diversos milicians de Wagner es retirant-se dels carrers Rostov aquest dissabte a la nit i retornen cap al quarter general
Diversos milicians de Wagner retirant-se dels carrers Rostov aquest dissabte a la nit i retornant cap al quarter general (Reuters)

Dia d'incertesa a Rússia

Aquest dilluns ha estat un dia d'impàs a Rússia. A mesura que passen les hores de la rebel·lió de Prigojin, i se'n saben més detalls, més creixen les veus a Rússia que reneguen de l'amnistia que Putin va concedir als amotinats.

De fet, la premsa de Moscou assegura que la Fiscalia manté oberts els càrrecs criminals contra el líder de Wagner i que, per tant, no estarien arxivats, com va assegurar el govern rus dissabte al vespre. Això avalaria la tesi que Putin no el deixaria exiliar-se tan fàcilment a Bielorússia.

Pel que fa als mercenaris, a la matinada s'ha filmat una columna de 5 quilòmetres de llarg tornant des de Rússia cap a les províncies ocupades d'Ucraïna. Teòricament, s'han d'integrar a l'exèrcit regular, però encara no és clar de quina manera.

Tampoc no se sap què pensa fer el Kremlin amb les forces i els negocis milionaris que el Grup Wagner té a l'Àfrica, que eren indissociables de la figura i el tarannà de Prigojin.

Retirada del Grup Wagner de Rostov del Don dissabte a la nit (Reuters)


El suposat paper d'Occident en la rebel·lió

El cap de la diplomàcia russa, Serguei Lavrov, ha afirmat que Rússia investiga si els serveis d'intel·ligència occidentals han estat implicats en la rebel·lió del grup de mercenaris Wagner. Ha declarat al canal de televisió RT: "El país té estructures amb aquesta finalitat i els asseguro que s'hi estan dedicant."

També creu que, en concret, la intel·ligència nord-americana esperava que l'aixecament triomfés: "Van informar que sabien amb dies d'antelació que es preparava el motí, però van decidir no comentar-ho a ningú, sembla que amb l'esperança que la rebel·lió tingués èxit".

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha tallat d'arrel qualsevol teoria sobre la instigació de la revolta per part d'Occident o de l'OTAN. Aquest dilluns a la tarda ha dit que la sublevació dels mercenaris contra el Kremlin és un afer entre russos.

"Ens hem assegurat que no li donàvem cap excusa a Putin per donar-ne les culpes a Occident i a l'OTAN. Hem deixat clar que no hi estem involucrats, no hi hem tingut res a veure. Ha estat un problema intern del govern rus."


Primeres imatges de Putin?

Aquest dilluns, d'altra banda, s'han pogut veure les primeres imatges del president rus, Vladímir Putin, per primera vegada des del final de la rebel·lió encapçalada per Prigojin.

Publicades pel Kremlin aquest dilluns, s'hi veu Putin adreçant-se als participants en un fòrum de joves enginyers. Ara per ara, però, no és clar quan ni on s'ha enregistrat el missatge, en què apareix assegut en un despatx.

L'anterior compareixença de Putin va ser d'urgència, dissabte al matí, per acusar Prigojin d'"altra traïció" i d'haver clavat "una punyalada per l'esquena" al poble rus.

Sense esmentar-lo directament, ni als mercenaris que lidera, va assegurar que els traïdors rebrien "un càstig inevitable". Des d'aleshores, Putin no ha fet més declaracions.

Sí que ha parlat, en canvi, Mikhaïl Mixustin, el primer ministre rus, que aquest dilluns ha admès que el país ha fet front a "un desafiament a la seva estabilitat". En les imatges publicades pel govern, també fa una crida a la unitat nacional davant del que ha qualificat d'esforços d'Occident per debilitar Rússia.

Mikhaïl Mixustin, primer ministre rus, reunit amb el govern aquest dilluns (Reuters/Alexander Astafyev/Sputnik)


Xoigú visita les tropes

El ministre de Defensa, Serguei Xoigú, al qual Prigojin va adreçar-se directament després de travessar la frontera i prendre el control de la ciutat russa de Rostov del Don, no ha fet declaracions sobre els esdeveniments del cap de setmana. Com en el cas de Putin, però, se n'han publicat imatges de vídeo, sense so, que no s'ha pogut verificar quan ni on han estat enregistrades, i també fotografies.

S'hi veu Xoigú viatjant en avió i escoltant les explicacions del general Ievgueni Nikíforov, comandant de les tropes del districte militar oest, suposadament en un post avançat de l'exèrcit rus que participa en la invasió d'Ucraïna.

Serguei Xoigú (centre), ministre de Defensa rus, escolta el general Ievgueni Nikíforov, comandant de les tropes del districte oest (Reuters/Russian Defence Ministry)

No hi ha imatges, en canvi, des de la rebel·lió, del cap de l'Estat Major i màxim responsable directe de la invasió d'Ucraïna, Valeri Gueràssimov, l'altre alt comandament militar rus amb qui Prigojin estava obertament enemistat.

Divendres, abans de travessar la frontera des d'Ucraïna, Prigojin va acusar Xoigú i Gueràssimov d'haver "aniquilat" 100.000 soldats russos i haver creat el "caos" en la invasió a Ucraïna.

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut