Roger Torrent, aplaudit després de ser escollit president del Parlament (Reuters)
Barcelona

Roger Torrent, elegit nou president del Parlament de Catalunya

La nova cambra catalana s'ha constituït en un ple inèdit després de la dissolució anticipada i la convocatòria d'eleccions per part del govern espanyol

RedaccióActualitzat

Constituït el Parlament de la dotzena legislatura, en un ple convocat de forma extraordinària per Mariano Rajoy en virtut de l'aplicació del 155, i no pel president de la Generalitat. Els diputats electes del 21D han escollit la mesa del Parlament, que torna a tenir majoria independentista.

Com a president del Parlament ha estat escollit el diputat republicà Roger Torrent, que ha estat triat en segona votació i per majoria simple. Torrent, diputat des del 2012, ha obtingut 65 vots, per davant dels 56 de José María Espejo-Saavedra, de Cs. Hi ha hagut 9 vots en blanc. Previsiblement, el dels 8 diputats de Catalunya en Comú-Podem i un més, un fet que ha generat sorpresa i diverses especulacions.

El discurs de Torrent ha posat en evidència l'excepcionalitat de la jornada, però també ha tingut un marcat to institucional; ha assegurat que serà el president de tots els diputats i que es respectaran totes les veus.

Els diputats també han escollit Josep Costa, de Junts per Catalunya, com a vicepresident primer de la mesa, i José María Espejo-Saavedra repetirà com a vicepresident segon.

Ocuparan les quatre secretaries de la mesa Eusebi Campdepadrós, de JxCat; David Pérez, del PSC, que també repeteix; Joan García, de Cs, i Alba Vergés, d'ERC.

 

Torrent, el president més jove del Parlament

En la primera votació, Torrent, de 38 anys, que es converteix en el president més jove del Parlament des de la restauració de la democràcia, no ha obtingut els 68 diputats necessaris per ser escollit per majoria absoluta, tal com es requereix.

 

 

La votació s'ha fet amb urna, per vot individual i secret. En el moment en què Marta Rovira i Jordi Turull han dipositat el vot en nom dels diputats electes empresonats s'han sentit aplaudiments, també quan s'ha cridat els que són a Brussel·les, que no han votat perquè ningú els ha representat.

 

La mesa d'edat -formada per tres diputats republicans- ha acceptat, en iniciar la sessió, les peticions de Junqueras, Sànchez i Forn, a les presons d'Estremera i Soto del Real, de delegar el vot en els seus companys de grup.

 

Una sessió de constitució històrica

Ni Puigdemont ni els altres quatre diputats electes que són a Brussel·les han demanat poder-ho fer. Precisament, Mariano Rajoy els havia avisat aquest dimarts que recorreria al Tribunal Constitucional si finalment podien delegar el vot. D'aquesta manera, JxCat i ERC no han volgut forçar la situació, després que els lletrats del Parlament en un informe no vinculant asseguressin que el reglament no preveu aquesta opció.

 


Aquesta ha estat la sessió de constitució més excepcional des de la recuperació de la democràcia. Mai abans s'havia fet ús del vot delegat i tampoc s'havia constituït mai amb la bancada del govern buida. Fins ara el govern sortint en funcions sempre hi assistia, però avui no, perquè estan cessats pel 155.

 

 

Als escons s'hi han instal·lat quatre llaços grocs, tres posats per ERC i un per JxCat, per recordar els vuit diputats que no hi han estat presents. També n'hi havia un entre el públic per Jordi Cuixart, president d'Òmnium, que és a Soto del Real des de fa tres mesos.

 

Discurs de Maragall contundent i poc habitual

La sessió ha començat amb la mesa d'edat, formada pel diputat més gran i pels dos més joves, que són els que s'havien d'encarregar de posar ordre. L'han format Ernest Maragall, Rut Ribas i Gerard Gómez del Moral.

 

El president de la mesa d'edat, Ernest Maragall, ha fet un discurs inicial molt contundent i poc habitual en jornades com la d'avui. Maragall ha començat la seva intervenció així:

"Hauria de dir 'Bon dia, president de la Generalitat i consellers', però tots no hi són. Alguns són a la presó i altres, a l'exili".

Maragall també s'ha dirigit al govern espanyol, de qui ha dit que "no sap guanyar, sap derrotar", i ha acabat la intervenció amb la següent afirmació: "Aquest país serà sempre nostre."

 

Inés Arrimadas ha qualificat el discurs de Maragall de "míting d'Esquerra que no correspon a una sessió de constitució". Cs i PP han demanat a la mesa d'edat que reconsiderés l'acceptació de la delegació del vot. No ho ha fet el PSC, que ha volgut mostrar la seva conformitat amb la decisió de la mesa.

Maragall ha destacat que la mesa d'edat només té la funció d'ordenar la sessió.

L'última i la primera salutació

Una de les primeres i últimes imatges de la jornada al Parlament ha estat la salutació de la Guàrdia d'Honors dels Mossos d'Esquadra als presidents del Parlament, l'entrant i el sortint.

 

Abans d'iniciar la sessió ha estat el torn de Carme Forcadell, que ha rebut l'últim homenatge. En acabar, l'ha rebut Roger Torrent, que ha passat revista a la formació de gala dels Mossos.

 

Una altra de les imatges ha estat quan Torrent i Forcadell han escenificat el relleu del traspàs en el càrrec. En aquesta legislatura, Forcadell també serà a la cambra, però com a diputada d'Esquerra.

 

Carles Puigdemont ha trucat al nou president del Parlament per felicitar-lo només en sortir de l'hemicicle. En un tuit, s'ha mostrat convençut que exercirà el càrrec amb "noblesa i valentia, protegint les institucions i el país".

 

Una mesa amb una dona

Un cop escollits els set membres de la mesa, la diputada de Catalunya en Comú-Podem, Elisenda Alamany, ha demanat la paraula per denunciar que en el Parlament de Catalunya amb més dones de la història, només se n'ha escollit una com a membre de la mesa.

Alamany ha recordat que aquest fet incompleix la llei d'igualtat i ha dit als diputats que això els hauria de "coure" a l'escó.

 

Decisions immediates complexes

Aquesta ha estat la primera sessió amb els nous diputats escollits a les eleccions del 21D. Els diputats no s'han assegut als seus escons definitius, una distribució que haurà de decidir la nova mesa, que té al davant decisions immediates complexes. JxCat ja ha anunciat que els demanarà la delegació del vot en el ple d'investidura pels que són a Brussel·les.

La mesa, doncs, haurà de decidir si fa una lectura àmplia del reglament o si, fins i tot, en proposa una reforma ràpida.

Amb la nova mesa i el nou Parlament comença un període de deu dies hàbils perquè els partits proposin un candidat al president del Parlament.

Primeres reunions amb comuns i PSC

En una entrevista al "Telenotícies vespre" de TV3, Torrent ha explicat que aquest dijous iniciarà la ronda de consultes amb els diferents líders parlamentaris de cara a proposar un candidat per a la investidura. Els primers a passar pel despatx de Torrent seran el cap de llista de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, i el del PSC, Miquel Iceta.

Torrent ha explicat que, si després de la ronda de consultes, el candidat que genera més consens és Carles Puigdemont, caldrà "parlar" per veure "com ho fem". Davant les crítiques de la CUP per no haver defensat la República proclamada el 27 d'octubre en el seu discurs, Torrent ha afirmat que "tothom sap quines són" les seves conviccions i "no fa falta proclamar-les cada cinc minuts".

 

 

ARXIVAT A:
Article 155Procés catalàInvestidura
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut