Concentració a l'Arc de Triomf de Barcelona per l'alliberament de Sànchez i Cuixart (ACN)
Concentració a l'Arc de Triomf de Barcelona per l'alliberament de Sànchez i Cuixart (ACN)
Barcelona

Marxes per exigir la llibertat de Sànchez i Cuixart quan fa tres mesos que són a la presó

A Barcelona, cinc columnes han confluït fins al Tribunal Superior de Justícia, on els manifestants han acusat l'Estat d'actuar com una dictadura

RedaccióActualitzat

Les concentracions i marxes han tornat aquest dimarts a diverses ciutats catalanes per exigir la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, quan fa tres mesos que són a la presó de Soto del Real, acusats de sedició.

A Barcelona, les marxes, que han començat passades les 7 del vespre a cinc punts de la ciutat, com el Fossar de les Moreres o la Monumental, han avançat fins al Passeig de Sant Joan amb el carrer de Casp per arribar fins al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, on s'ha fet l'acte polític per exigir la llibertat dels Jordis.

Representants de l'ANC i Òmnium Cultural, dels partits independentistes i dels comuns han participat en la mobilització, a més de la dona de Sànchez i milers de persones que s'han afegit al crit de reivindicació. Novament, el color groc i les pancartes amb el lema "llibertat" o "llibertat presos polítics" han estat protagonistes.

Davant del TSJC s'han fet tres minuts de silenci, durant els quals els manifestants han encès el llum dels mòbils. El manifest que s'ha llegit ha acusat l'Estat d'actuar com una dictadura i s'ha denunciat la vulneració de drets bàsics com els de participació, expressió o opinió. El text també ha posat els Jordis com a exemple de la voluntat d'un poble d'aconseguir la llibertat de forma pacífica.

Els concentrats han exigit la llibertat immediata de Sànchez i Cuixart i també d'Oriol Junqueras i Joaquim Forn, que fa 75 dies que estan en presó preventiva. En un escenari presidit pel lema "Som gent de pau: llibertat", així s'ha expressat el número 2 de l'ANC, Agustí Alcoberro,

"Diputats electes que es troben a la presó no podran exercir el dret de representació al qual tenen dret perquè per això han estat votats pel poble de Catalunya. Això és un aspecte més d'aquesta vergonya que envileix i embruta l'Estat que la practica."

 

El número dos d'Òmnium, Marcel Mauri, ha afirmat que l'Estat fa servir la justícia per aconseguir el que no li donen les urnes:

"Ja han passat tres mesos i l'Estat continua pensant que, a través de la justícia, aconseguirà afinar allò que no ha pogut guanyar mai, mai, mai, a les urnes. (...) Aquests tres mesos tenen com a únic objectiu que renuncien a allò que som, pensem i volem construir. Ens volen tristos, enfadats i dividits, però no els donarem aquesta victòria."

Mauri ha cridat a unir-se "en un sol poble" que fa de la seva diversitat "un motiu d'orgull" i on el que importa és "el futur" i no pas "la llengua que parlem o el lloc d'on hem vingut".

Les concentracions s'han repetit davant de molts ajuntaments, entre els quals hi ha els de les principals ciutats del país. A Lleida, els crits de "Llibertat" han durat més de cinc minuts.

 

 

El color groc també ha dominat a la plaça del Mercadal de Reus. Milers de persones han exigit la llibertat de les persones que el que han fet, diuen, és defensar una ideologia independentista. També a Tarragona desenes de persones han sortit al carrer per reclamar que deixin Sànchez i Cuixart en llibertat.

 

Uns 2.000 gironins s'han mantingut en silenci i amb les llanternes dels mòbils enceses durant tres minuts per protestar pels tres mesos que fa que els Jordis estan empresonats. Ho han fet a la plaça del Vi, antiga plaça de la República.

 

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonat
Anar al contingut