Madrid

Reunió fugaç entre Rajoy i Sánchez per ratificar l'anunciat "no" del PSOE

Pedro Sánchez ha comparegut després de la breu reunió i ha assegurat que els 85 diputats socialistes diran "no" en el debat

RedaccióActualitzat

Mariano Rajoy i Pedro Sánchez s'han reunit aquest migdia, la vigília del debat d'investidura del líder del PP. Sembla, però, que la reunió no deu haver servit de gaire, i és que no ha durat ni mitja hora.

Sota el braç, l'actual president en funcions duia el document amb els "150 compromisos per millorar Espanya", rubricat aquest diumenge amb Ciutadans. El suport de C's, però, és insuficient per superar la votació i per això Rajoy intentarà convèncer el líder socialista que s'abstinguin per desbloquejar la investidura.

Abans de començar, la presidenta del PSOE, Micaela Navarro, ja havia reiterat que tots els diputats socialistes votarien en contra de la investidura de Rajoy en totes dues votacions. En declaracions abans de l'executiva federal de la formació, presidida per Pedro Sánchez, Navarro ha afegit que no hi haurà "sorpreses", en referència a la possibilitat que alguns diputats socialistes s'absentin de l'hemicicle, perquè, segons ha assegurat, el PSOE pren les decisions "de cara".

Tot i això, la presidenta del PSOE també ha admès que si "en algun moment" i "per alguna circumstància" el seu partit pogués "reconsiderar" la seva posició, s'hauria de celebrar un Comitè Federal.

Sánchez: "Ha estat una reunió prescindible"

El secretari general del PSOE ha comparegut després de la breu reunió que ha mantingut amb Rajoy. El líder socialista ha volgut deixar clar que la reunió ha estat "prescindible" i ha explicat que el president del govern en funcions s'ha limitat a exposar-li l'acord que ha pactat amb C's per anar a la investidura.

Sánchez ha remarcat que "la responsabilitat que Mariano Rajoy perdi la investidura és exclusivament seva" i ha qualificat la investidura de Rajoy de "derrota anunciada". El líder del PSOE ha lamentat que l'acord que PP i C's han pactat "no rectifiqui de manera clara ni la reforma laboral, ni la contrareforma educativa, ni la reforma constitucional" i l'ha qualificat de "continuista i conservador". En resposta a les preguntes que li han fet els periodistes, Pedro Sánchez no ha volgut aclarir si es presentaria a la investidura altre cop i ha contestat amb un:

"Quan arribem a aquest riu, creuarem el pont."

Sánchez ha aclarit també en el torn de preguntes que els 85 diputats del PSOE diran "no" a la investidura de Rajoy i ha repetit que "l'únic responsable que hi hagi noves eleccions serà Rajoy i no jo".

Rajoy: "El PSOE té la clau i ho seguiré intentant amb ells perquè és la meva obligació"

En una breu intervenció, el president del govern en funcions ha deixat clar que ho seguirà intentant amb el PSOE perquè "té la clau" i és la seva obligació, ha dit. Rajoy ha repetit que anirà a la investidura "amb 170 vots" i que és "urgent que Espanya tingui un govern amb la plenitud de les seves funcions". Mariano Rajoy ha tancat la seva intervenció dient que "no hi ha una alternativa viable" i que el país "no es pot permetre unes terceres eleccions". El líder del Partit Popular defensa que "no es pot mantenir més la situació de bloqueig que impedeix tirar endavant diverses polítiques". Però també perquè s'està "desacreditant el país dins i fora d'Espanya".

PP i C's esperen un canvi en el PSOE

En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", la diputada del PP i membre de l'equip negociador de l'acord per a la investidura, Dolors Montserrat, ha demanat als socialistes que facin cas de l'interès general, que és que no es repeteixin les eleccions.

Per la seva banda, el dirigent de Ciutadans i també integrant de l'equip negociador, José Manuel Villegas, satisfet per l'acord signat, espera que en aquesta reunió Rajoy i Sánchez puguin trobar punts en comú.

L'acord entre el PP i C's pretén, a més, canviar el finançament autonòmic i implantar el trilingüisme a Catalunya. Villegas assegura que aquest últim punt també figurava "de forma literal "a l'acord que van firmar amb els socialistes per a la investidura fallida de Pedro Sánchez.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut