Madrid

Reobren la causa contra l'alcaldessa d'Hernani per enaltiment del terrorisme

L'Audiència Nacional ordena que es reobri la causa contra l'alcaldessa d'Hernani, per un delicte d'enaltiment del terrorisme. La sala penal de l'Audiència considera que el jutge Santiago Pedraz es va precipitar quan va arxivar el cas. L'Audiència, doncs, segueix en aquest cas el criteri de la fiscalia, que es va oposar a la decisió de Pedraz. L'alcaldessa d'Hernani va demanar un aplaudiment en públic per als etarres Igor Portu i Martín Sarasola, els presumptes autors de l'atemptat contra la T-4 de l'aeroport de Barajas.

Actualitzat
La fiscalia de l'Audiència Nacional va presentar recurs d'apel·lació contra l'ordre d'arxiu de les diligències decretat pel jutge Santiago Pedraz, que va considerar que les paraules de l'alcaldessa d'Hernani, Miriam Beitalarrangoitia, no pretenien "l'exaltació o justificació dels mètodes terroristes" sinó "l'elogi o la defensa d'idees" que, en aquest cas, posaven "en qüestió el marc constitucional".

En la seva declaració davant del magistrat Pedraz, l'alcaldessa d'Hernani va explicar que quan va demanar "una tamborinada d'aplaudiments" per a Portu i Sarasola, els dos presumptes autors de l'atemptat de Barajas, volia posar de manifest "els maltractaments" que suposadament havien sofert i expressar el seu "sentiment de respecte a la situació d'aquestes dues persones".

El recurs del fiscal Ignacio Gordillo sostenia que no es podia al·legar el dret a la llibertat d'expressió com a justificant de la conducta de l'alcaldessa d'Hernani, ja que "atribuir falsament als cossos policials un delicte tan greu com és la tortura en un acte públic és un clar menyspreu i una ofensa a tota la policia espanyola".

El fiscal també assenyalava que l'actuació de Miriam Beitalarrangoitia és "més greu" per la seva "condició d'alcaldessa d'un municipi important i per la responsabilitat que aquest càrrec té davant dels ciutadans". De la mateixa manera, el fiscal també argumentava que l'enaltiment del terrorisme no necessita que les persones enaltides estiguin condemnades per sentència ferma, sinó que n'hi ha prou amb que estiguin "processats".
Anar al contingut