Rebrot de la violència entre budistes i musulmans a Birmània amb una vuitantena de morts i pobles sencers arrasats

L'ONG Human Rights Watch fa un crit d'alerta sobre els enfrontaments entre les comunitats budista i musulmana que hi ha a l'oest de Birmania, una regió on estan històricament enemistades, i sobre els quals el règim de Rangun no té cap control. L'última setmana hi han mort una vuitantena de persones i, segons l'entitat, hi ha proves que tota una barriada musulmana ha estat destruïda.

Televisió de CatalunyaActualitzat
La petita comunitat costanera de Pauktaw, a l'estat de Rakhine, ha quedat convertit, pràcticament, en un paisatge desèrtic i calcinat. La violència entre budistes i musulmans ha tornat a esclatar aquesta setmana a l'oest de Birmània i ni l'exèrcit ni el toc de queda imposat des del juny han impedit la mort d'almenys una vuitantena de persones. Milers de supervivents es troben encara en el camí de fugida per mar amb un destí incert. Els camps de refugiats estan saturats i hi escassegen els proveïments des de fa mesos.

El conflicte històric, religiós i ètnic enfronta des de fa més de mig segle dues comunitats. D'una banda hi ha els Rakhine, que són budistes i l'ètnia majoritària. De l'altra, els rohangya. Aquests són musulmans i viuen a la frontera. Són un poble apàtrida i segons l'ONU una de les poblacions més perseguides del planeta. El govern birmà sempre els ha considerat immigrants il·legals provinents de Bangladesh i per això els nega la nacionalitat.

Aquesta última onada de violència ha estat devastadora. L'Organització No Gumernamental (ONG) Human Rights Watch n'ha aportat evidències gràfiques. Les imatges per satèl·lit que mostren la fotografia que il·lustra aquesta notícia, evidencia com ha quedat la ciutat costanera de Kyaukpyu. El contrast entre l'abans i el després dels enfrontaments evidencia la gran destrucció. La ciutat, de vuit-cents habitants, la majoria musulmans, ha quedat arrasada, amb 633 vivendes i 178 cases flotants totalment destruïdes.  

Però les xifres, en general, podrien ser molts més elevades. Human Rights Watch i altres organitzacions denuncien que el govern birmà "maquilla" la realitat que perjudica la imatge d'avanç democràtic que vol projectar al món.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut