Rato i la cúpula de Bankia, absolts per la sortida a borsa del banc

La sentència de l'Audiència Nacional destaca que la sortida a borsa va comptar amb l'aprovació de tots els supervisors

RedaccióActualitzat

L'Audiència Nacional ha acordat absoldre els 34 acusats en el judici per la sortida a borsa de Bankia, entre ells l'expresident de l'entitat i del Fons Monetari Internacional (FMI), Rodrigo Rato. Se'ls jutjava per delictes d'estafa i falsedat comptable.

La sentència destaca que la sortida a borsa va comptar amb l'aprovació de tots els supervisors. Considera que la informació financera i no financera que aportaven era "àmplia i precisa", i destaca que en el judici només es van exposar actituds genèriques dels acusats i no actes concrets.

El judici va quedar vist per a sentència l'octubre del 2019. El fiscal demanava 8 anys i mig de presó per a l'expresident de l'entitat, per estafa i falsedat comptable en la sortida a borsa.

La Fiscalia Anticorrupció considerava culpable del delicte de frau la cúpula de Bankia per la sortida a borsa de l'entitat el 20 de juliol del 2011 i demanava 5 anys de presó per a l'expresident de l'entitat Rodrigo Rato.


La sortida a borsa

L'any 2011, una important campanya de publicitat va permetre a Bankia captar més de 3.000 milions d'euros gràcies a la seva sortida a borsa a un preu inicial de 3,75 euros.

La situació econòmica de Bankia ja era delicada aleshores, i només un any després, el maig del 2012, es va suspendre la cotització de les accions de l'entitat, quan valien menys de la meitat del preu inicial. Bankia va ser intervinguda i rescatada amb més de 22.000 milions de diner públic.

Rodrigo Rato sempre ha declarat que el Banc d'Espanya va saber en tot moment tots els moviments previs a la sortida a borsa i que mai no va tenir constància que l'entitat dubtés dels "treballs tècnics" fets per Bankia.

Per la seva banda, el Banc d'Espanya va afirmar durant el judici que va aconsellar treure a borsa el grup BFA-Bankia com una sola entitat, en lloc de separar Bankia de la seva matriu BFA, pel risc de pèrdues per als contribuents i accionistes. Això és el que consta en quatre correus electrònics que l'organisme supervisor va fer arribar al jutge que investigava el cas Bankia i que va incorporar a la causa.

Les comunicacions, ocultes fins ara, tenen data dels dies 8 i 14 d'abril i 10 i 16 de maig del 2011, només dos mesos abans de la sortida a borsa de Bankia.

Rodrigo Rato, que va ser vicepresident del govern de José María Aznar i director gerent del Fons Monetari Internacional, va ingressar a la presó de Soto del Real l'octubre del 2018 per complir una condemna de 4 anys i mig de presó pel cas de les targetes "black" de Caja Madrid i Bankia.

ARXIVAT A:
Banca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut