Rato durant el judici del cas Bankia

Cas Bankia, vist per a sentència: Rato demana l'absolució i ataca Goirigolzarri

El fiscal demana 8 anys i mig de presó per a l'expresident de l'entitat, per estafa i falsedat comptable a la sortida a borsa

RedaccióActualitzat

Han passat deu mesos des que va començar un dels judicis financers més importants a Espanya: la sortida a borsa de Bankia, el 2011, mesos abans que l'entitat hagués de ser rescatada. Ja ha quedat vist per a sentència.

El fiscal demana per a l'exvicepresident econòmic del govern Rodrigo Rato 8 anys i mig de presó, per estafa als inversors i per falsedat comptable. Rato, que és a la presó pel cas de les targetes "black" i encara té casos pendents amb la justícia, ha estat l'únic dels 34 acusats que ha fet servir el dret a l'última paraula per defensar-se i demanar l'absolució.

El principal inculpat ha aprofitat per carregar contra la direcció actual, encapçalada per José Ignacio Goirigolzarri, fent referència a la reformulació dels comptes de 2011, que va suposar passar de 300 milions de benefici a 3.000 milions de pèrdues:

"Crec que tots som conscients que la raó per la qual s'ha produït el judici són les decisions del consell d'administració que ens va substituir."

I encara n'hi ha dedicat una altra:

"La crisi financera va ser molt pitjor a l'any 2012, fins al punt que avui, any 2019, Bankia, en relació amb el seu balanç, val menys que quan va sortir a borsa."

 

 

Rodrigo Rato ha assegurat que no han tingut un altre objectiu que la defensa dels accionistes i també ha dit, a l'Audiència Nacional, que tot ho va fer d'acord amb el Banc d'Espanya:

"Totes les nostres decisions van ser contrastades amb les opinions que sobre els mateixos temes tenia el regulador supervisor i les vam prendre en consonància amb les posicions del regulador supervisor."

Ha continuat, per tant, la mateixa estratègia que ha seguit durant el judici.

Per l'Audiència Nacional, en aquests mesos han passat a declarar exministres, presidents de grans bancs o governadors del Banc d'Espanya.

 

Altres acusats

A més de demanar vuit anys i mig per a Rato, la Fiscalia Anticorrupció també demana sis anys de presó per a l'exconseller executiu de Bankia José Manuel Fernández Norniella, cinc anys de presó per a l'exvicepresident José Luis Olivas i nou mesos per al seu successor, Francisco Verdú.

També sol·licita penes d'entre dos anys i un any de presó commutable per multa per als exconsellers del grup amb presència en els comitès d'auditoria, entre els quals hi ha els antics presidents de l'entitat, l'exministre de l'Interior Ángel Acebes, i Alberto Ibáñez, així com per a l'interventor de Bankia, Sergio Durá, i el soci auditor de Deloitte Francisco Celma.

 

Altres fronts judicials

L'expresident de Bankia haurà d'esperar a saber l'opinió de la sala sobre la sortida a borsa de Bankia des de la presó madrilenya de Soto del Real, on va ingressar el 25 d'octubre del 2018, per complir una condemna de 4 anys i mig de presó per apropiació indeguda en la peça separada per les targetes "black" de Caja Madrid.

També està pendent d'un altre front: la instrucció que fa la justícia madrilenya per l'origen del patrimoni del que va ser director gerent del Fons Monetari Internacional, investigat des del 2015 per suposada corrupció entre particulars, frau fiscal i blanqueig.

ARXIVAT A:
Banca
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut