Madrid

Rajoy diu que Espanya és en un "cercle virtuós" que permetrà revertir els esforços de la crisi

Rajoy treu pit: "Hem superat els moments més difícils de la crisi mantenint els pilars de l'estat de benestar"

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, torna a treure pit per la situació econòmica i promet que és el moment de revertir els esforços dels ciutadans. Rajoy ha aprofitat l'últim Consell de Ministres abans de començar vacances per fer balanç de la legislatura. I ho fa amb els pressupostos de 2016 acabats d'arribar a la seva taula.

El president espanyol ha confirmat els principals punts dels comptes que ja s'havien fet públic: una pujada del sou dels funcionaris d'un 1%, i la recuperació de la paga extra que se'ls va retirar el 2012. Serà en dos terminis, un quart de la paga aquest any i la resta, el 2016.

Rajoy també ha explicat que les pensions tornaran a pujar el mínim marcat, un 0,25%. Argumenta que cada cop hi ha més altes a la Seguretat Social, però que el sistema encara està descompensat i hi ha més despeses que ingressos.

Cercle virtuós espanyol

El president espanyol ha il·lustrat la seva idea de la recuperació econòmica. Diu que Espanya és en un "cercle virtuós":

"Espanya està entrant en un cercle virtuós: més competitivitat, més creixement, més treball, més ingressos i menys impostos"

Rajoy està convençut que el país pot mirar ara al futur "amb més seguretat i més optimisme".

Crisi però estat del benestar

Rajoy ha insistit en el seu missatge que la gestió del govern ha aconseguit treure el país de la crisi. Diu que Espanya creixerà més el 2016 que els Estats Units, el Regne Unit i la mitjana de l'OCDE. Assegura, a més, que malgrat l'austeritat ha aconseguit mantenir l'estat del benestar:

"Hem superat els moments més difícils de la crisi mantenint els pilars de l'estat de benestar"

El president espanyol reconeix, però, que ha hagut de demanar esforços a la ciutadania i promet que ara és l'hora de retornar-los. En aquest sentit, promet que si l'economia continua funcionant hi haurà noves rebaixes d'impostos.

Dèficit i finançament de les comunitats

A més, Rajoy ha promès que les comunitats tindran 7.400 milions més de finançament l'any vinent. I aquí suma 2.000 milions més d'estalvi en interessos per la política de finançament sense interessos del fons de liquiditat autonòmic (FLA).

Això sí, el president espanyol avisa que tocarà complir els objectius de dèficit. Remarca que ho diu la llei, des que van introduir a la Constitució el sostre de despesa pública. D'aquesta manera, Rajoy respon, sense fer-hi referència, al conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que ja ha deixat clar que la Generalitat no pot complir el dèficit del 2016.

El problema, "la incertesa"

Rajoy assegura que les amenaces a la recuperació no vénen de l'economia, sinó de la política i la conjuntura europea. N'ha citat tres: el procés sobiranista, l'emergència de noves forces polítiques que posen en qüestió l'austeritat i la crisi de Grècia.

Sobre Catalunya, el president espanyol ha negat que les eleccions del 27-S siguin plebiscitàries. Sobre el segon punt, Rajoy avisa que les forces de l'oposició "no poden liquidar el conjunt de reformes" perquè això posarà en qüestió la credibilitat que, diu, el seu govern ha recuperat.

Finalment, sobre Grècia, Rajoy espera que la crisi se solucioni amb un tercer rescat, però demana que la crisi grega "serveixi de lliçó" a Espanya, en una clara referència a Podem.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut