Madrid

Rajoy diu que els Mossos tenen un accés "suficient i adequat" a la informació de la policia europea

El PNB demana al govern espanyol que l'Ertzaintza i els Mossos d'Esquadra tinguin accés a les bases de dades policials internacionals

RedaccióActualitzat

La lluita contra el jihadisme i els entrebancs amb què es troben tant els Mossos d'Esquadra com l'Ertzaintza a l'hora d'accedir a informació rellevant ha estat present a la sessió de control al govern al Congrés, perquè el diputat del PNB Aitor Esteban ha demanat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que l'Ertzaintza i els Mossos tinguin accés a les bases de dades policials internacionals.

Rajoy ha apel·lat a la Constitució i a les competències de les policies autonòmiques. Segons ha explicat, la Constitució i l'Estatut d'Autonomia diuen que les competències de la policia basca se circumscriuen a l'àmbit del territori de la comunitat autònoma i és la divisió de Cooperació Internacional de la Policia Nacional la qui s'encarrega de facilitar l'accés a la informació internacional a tots els cossos policials de l'Estat, a través de diferents sistemes.

En aquest context, assegura que les "comunitats competents en matèria de seguretat ciutadana" tenen accés a la Interpol, l'Europol i la Sirene de manera "suficient i adequada, i es tracta d'un sistema perfectament adaptat a la pràctica real, que s'ha demostrat eficaç tant a Espanya com en d'altres països".

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, també ha respost al president del govern espanyol afirmant que és necessari que els Mossos d'Esquadra s'integrin en organismes internacionals com la Inerpol o Europol, en nom de l'"eficàcia" i la "lleialtat". Així ho ha expressat Espadaler durant la seva intervenció a l'acte del Dia de les Esquadres on ha insistit que els Mossos estan reconeguts com a "policia integral" i "no és, ni vol ser" un cos "auxiliar". Així mateix, ha assegurat que, com a cos de Mossos d'Esquadra, és important tenir la informació perquè "si algú no coneix de fronteres és el crim organitzat i el fenomen jihadista".

Sobre l'eficàcia policial en matèria de terrorisme jihadista, el president espanyol ha admès: "Tot es pot millorar i hem de treballar per a això, però la valoració general que en faig és positiva". En aquest sentit, hi ha afegit que "la lluita contra el terrorisme és un objectiu de permanent atenció tant al Consell Europeu com als de Justícia i Interior (JAI) i fins i tot als d'afers Exteriors i de Defensa".

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut