Els projectils haurien impactat en un graner

El govern polonès assegura que un "míssil de fabricació russa" ha causat dues morts

Rússia nega cap relació amb els fets, que han causat dos morts, mentre els ambaixadors de l'OTAN es reuniran aquest dimecres a petició de Polònia

Redacció / AgènciesActualitzat

Creix la tensió per la guerra d'Ucraïna després que s'hagin registrat un seguit d'impactes en territori polonès. El govern del país ha confirmat aquest dimarts a la nit que el míssil que ha caigut al seu territori és "de fabricació russa". Així ho ha indicat el portaveu del Ministeri d'Afers Exteriors del país, Lukasz Jasina, en un comunicat.

Seria, així, el primer bombardeig que hauria impactat en el territori de l'OTAN. De tota manera, el president polonès, Andrzej Duda, ha apuntat que encara no hi ha cap "prova unívoca" sobre l'autor del llançament. "Hi ha una investigació en marxa", ha dit el cap d'estat.

El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, ha convocat d'urgència la Comissió de Seguretat Nacional de Polònia. A l'acabar, ha anunciat que es reforçarà el control de l'espai aeri del país "de manera millorada juntament amb els aliats".

El president polonès, Andrzej Duda, en una intervenció davant els mitjans de comunicació aquest dimarts a la nit
El president polonès, Andrzej Duda, en una intervenció davant els mitjans de comunicació aquest dimarts a la nit (EFE / Pawel Supernak)

Els ambaixadors de l'OTAN es reuniran aquest dimecres a petició de Polònia, d'acord amb l'article 4 de l'aliança, segons el qual els socis poden plantejar qualsevol assumpte que els preocupi, especialment relacionat amb la seguretat d'un estat membre, segons ha avançat l'agència Reuters.

El secretari general de l'Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, ha confirmat que presidirà una reunió d'"emergència" sobre el "tràgic incident" a Polònia.

El portaveu del govern polonès ha confirmat que el país ha posat en alerta efectius de l'exèrcit per actuar si fes falta.

Un dels diplomàtics de l'OTAN ha assegurat a Reuters que l'aliança actuarà amb cautela i necessitarà temps per verificar què ha passat exactament.


A tocar de la frontera amb Ucraïna

Els impactes s'han registrat a Przewodów --a tocar de la ciutat ucraïnesa de Lviv-- i han causat la mort de dues persones.

L'emissora de ràdio polonesa ZET assegura que són dos míssils russos, que han caigut en un graner i que les dues víctimes són civils. Fins al lloc dels fets s'hi han desplaçat la policia i l'exèrcit, segons aquest mitjà.

Segons algunes informacions, també es treballa amb la hipòtesi que no es tracti de míssils com a tal, sinó fragments d'un míssil rus que hauria abatut l'exèrcit ucraïnès.

Una carretera bloquejada per la policia a la zona de l'explosió (Jakub Orzechowski /Wyborcza.pl / Reuters)


Rússia ho nega

El Ministeri de Defensa rus ha negat que míssils d'aquest país hagin impactat en territori polonès i atribueix les informacions a una "provocació deliberada amb l'objectiu de crear una escalada de la situació".

Per contra, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, dona per fet que l'autoria és russa, i ha recordat que ja "fa temps" que avisaven que "les seves accions no es limitarien a Ucraïna". Zelenski considera que les explosions a Polònia suposen una "escalada important". "Hem d'actuar", reclama en un missatge a Facebook.

En aquest sentit, països com Lituània ja han alçat la veu reclamant que es protegeixin els territoris de l'OTAN.


Els EUA, amb peus de plom

Mentre els principals líders europeus han expressat la seva preocupació, el Pentàgon assegura que, per ara, no pot confirmar que míssils russos hagin caigut a Polònia.

"No tenim cap informació en aquest moment per corroborar aquests informes i estem investigant-ho", ha dit el portaveu del Departament de Defensa dels Estats Units.

El president nord-americà, Joe Biden, i el polonès, Andrzej Duda, han estat en contacte telefònicament després dels fets.

Tant si l'impacte és per error o un atac planificat, la situació és delicada i els EUA volen saber què ha passat abans de decidir què ha de passar a partir d'ara, malgrat les veus que ja recorden la promesa de Joe Biden que, si Rússia atacava territori de països aliats, la resposta seria defensar cada centímetre d'aquest territori, i implícitament, per tant, involucrar-se directament en aquesta guerra.


Reunió d'urgència del govern polonès

Polònia ha reunit la Comissió del Consell de Ministres per a Afers de Seguretat Nacional i de Defensa i ha instat els mitjans a no publicar "informacions sense confirmar".

"Qualsevol informació que es presenti a la comissió s'explicarà públicament, en la mesura del possible", ha afegit el portaveu del govern.

El ministre de Defensa polonès arriba a la reunió convocada d'urgència (EFE / Radek Pietruszka)

A la reunió hi han assistit, a més del primer ministre, Mateusz Morawiecki, el ministre de l'Interior, Mariusz Kaminksi; el ministre d'Exteriors, Zbigniew Rau; el ministre de Justícia, Zbigniew Ziobro; el comandant dels sectors operatius de les forces armades, i el màxim responsable de la policia polonesa.

Rússia ha atacat aquest dimarts dotzenes d'objectius a tot Ucraïna, molts d'ells relacionats, segons Kíiv, amb la infraestructura energètica, cosa que ha causat talls del subministrament elèctric a gran part del país.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaOTAN
Anar al contingut