Kíiv

Situació "crítica" a Ucraïna després del bombardeig amb un centenar de míssils russos

A Kíiv, l'atac rus ha destrossat dos edificis residencials i ha causat almenys un mort

RedaccióActualitzat

Rússia ha tornat a atacar Ucraïna amb el llançament d'un centenar de míssils sobre el país, aquest dimarts a la tarda, segons el comandament militar ucraïnès.

El cap adjunt de la Presidència, Kirilo Timoixenko, ha qualificat de "crítica" la situació en què han quedat les infraestructures energètiques del país.

La capital ucraïnesa, Kíiv, ha registrat diverses explosions que han activat les alarmes antiaèries, segons ha confirmat l'alcalde de la ciutat, Vitali Klitxkó.

En un missatge a Telegram, Klitxkó ha informat de l'atac:

"Atac a la capital. Segons informacions preliminars, dos edificis residencials han rebut impactes al districte de Petxersk. Diversos míssils han estat abatuts per la defensa aèria sobre Kíiv."

Segons el diari Ukrainska Pravda, l'atac ha causat almenys un mort. L'alcalde de Kíiv, que aquest dimarts és a Barcelona, ha hagut d'escurçar la visita quan li han comunicat que hi havia hagut un atac a la capital del país amb víctimes mortals.

Un edifici de Kíiv on ha impactat un míssil rus, aquest dimarts a la tarda
Un edifici de Kíiv on ha impactat un míssil rus, aquest dimarts a la tarda (Reuters / Gleb Garanich)

Sense electricitat a diverses regions

L'atac aeri ha deixat "almenys la meitat" dels habitants de la capital ucraïnesa sense subministrament elèctric, segons ha informat l'alcalde.

També hi ha hagut talls d'electricitat a altres zones d'Ucraïna, com Lviv, a l'oest d'Ucraïna, o Khàrkiv, al nord-est, com a conseqüència d'atacs russos en infraestructures clau.

A Lviv, hi ha almenys un ferit greu, i s'està assegurant que funcionin els generadors als hospitals. Segons l'alcalde, les dues centrals tèrmiques no han sofert danys, però s'ha restringit la distribució d'aigua calenta.

En total, es calcula que fins a deu milions d'ucraïnesos han quedat sense llum a casa. Prop de la mitjanit, el president del país, Volodímir Zelenski, ha anunciat que tenia informes que, d'aquests, vuit milions ja l'havien recuperat.


El ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, ha demanat una reacció del G20 als atacs russos:

"Rússia està atacant ciutats ucraïneses pacífiques amb míssils mortals. Edificis d'apartaments, instal·lacions d'infraestructures energètiques han rebut impactes. Esperant una reacció de principis de la cimera del G20. I, sisplau, eviteu 'fer una crida a tots dos bàndols'. Poseu-vos de part de la gent, no dels criminals de guerra."

Des de tres quarts de tres del migdia, hora local, l'alerta antiaèria està activada a tot Ucraïna per possibles atacs amb míssils.

Dues persones passegen per Kíiv a les fosques
Dues persones passegen per Kíiv a les fosques (EFE / Roman Pilipey)

Una delegació neerlandesa, en un refugi antiaeri

Els bombardejos han coincidit amb una visita a Kíiv d'una delegació neerlandesa, entre els quals hi ha el ministre d'Exteriors, Wopke Hoekstra, que s'ha reunit amb el seu homòleg ucraïnès, Dmitró Kuleba.

Un portaveu del ministeri ha confirmat que tot el grup es troba fora de perill després d'haver accedit a un refugi antiaeri al centre de Kíiv, per protegir-se del bombardeig.

Les sirenes han sonat quan feia pocs minuts que Hoekstra havia acabat una roda de premsa en què ha anunciat que, a partir de l'any vinent, els Països Baixos invertiran més diners en la investigació de crims de guerra a Ucraïna.

"La resiliència, determinació i coratge de Dmitró i els seus compatriotes ucraïnesos són profundament impressionants i inspiradors. He subratllat el nostre compromís fort i sostingut amb Ucraïna", ha escrit el cap de la diplomàcia neerlandesa a Twitter:

El G20 ultima una declaració contra la guerra

Aquests atacs es produeixen el mateix dia que ha començat la cimera del G20 a Bali, amb una intervenció telemàtica del president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

A Bali, els líders de les 20 principals potències mundials han encarrilat una declaració conjunta de condemna de la invasió russa d'Ucraïna.

Tant en el fòrum multilateral com en les cites bilaterals, la guerra ha centrat la majoria de les discussions. Malgrat les diferents postures que mantenen el bloc dels Estats Units i la UE amb el bloc de Rússia i la Xina, sembla que s'és a prop de consensuar un acord de mínims.

Paral·lelament a la cimera, Oleksí Arestóvitx, assessor de l'Oficina de la Presidència ucraïnesa, ha posat en dubte els suposats avenços assolits a Bali en un missatge a Twitter:

"Hola, G20. Què passa amb el progrés i les negociacions?"

 

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut