El Comitè Nacional de Seguretat en el Transport d'Indonèsia ha obert una investigació dels fets (Wikimedia Commons/ Md Shaifuzzaman Ayon)

Pilot i copilot d'un avió de Batik Air fan una becaina de mitja hora en ple vol a Indonèsia

Cap dels 153 passatgers ni tampoc els auxiliars de vol van notar que l'aparell volava sense comandaments

RedaccióActualitzat

Els pilots d'un aparell de la companyia Batik Air van dormir almenys 28 minuts alhora quan eren als comandaments d'un Airbus 320 amb 153 passatgers a bord que volava de Kendari a Jakarta, la capital d'Indonèsia.

Segons consta en un informe del Comitè Nacional de Seguretat en el Transport d'Indonèsia, ni el passatge ni els quatre auxiliars de vol es van adonar que no hi havia ningú despert comandant la nau.

Els fets van passar el 25 de gener. Poc després es va obrir una investigació per saber què va passar en aquell vol de Batik Air.

Segons consta a l'informe, publicat a finals de febrer, mitja hora després que l'avió s'enlairés de l'aeroport de Kendari, el pilot va demanar permís al copilot per descansar uns minuts. Va fer una primera becaina de 45 minuts i després de tenir una breu conversa i tornar-ne a parlar amb el seu segon, va tornar a adormir-se.

Durant els minuts següents, el copilot va mantenir diverses converses amb la torre de control per sol·licitar permisos de canvi de rumb per mal temps. Però, de cop, les comunicacions es van interrompre.

Els responsables dels centres de control de terra de les localitats de Makassar i Jakarta van tractar infructuosament de contactar amb la tripulació de l'Airbus 320. Finalment, quan havien passat 28 minuts des de l'última comunicació, el capità va obrir els ulls i va veure que el copilot també s'havia adormit. 

A continuació, el capità va respondre a les crides de les torres de control i també a les d'un altre pilot que volava a prop i que va veure que alguna cosa estranya passava perquè l'aparell s'estava desviant del rumb fixat.

En un primer moment, el comandant de Batik Air va al·legar problemes en el sistema de comunicació per justificar el seu silenci durant mitja hora. 

Després de corregir el rumb, l'aparell va aterrar sense incidents a l'aeroport de Jakarta. 

La companyia aèria ha explicat que el capità havia tingut un altre vol 19 hores abans d'aquest. El copilot, en canvi, havia tingut festa. Però segons ha explicat l'aerolínia, havia estat molt ocupat perquè estava enmig d'una mudança i no havia pogut descansar bé perquè acabava de ser pare de bessons

A conseqüència d'aquest greu incident aeri, el Comitè Nacional de Seguretat en el Transport d'Indonèsia ha demanat a les companyies aèries que s'assegurin que les tripulacions han tingut el descans necessari i que es multipliquin les comprovacions entre cabina i centres de control.

ARXIVAT A:
AeroportsTransport públic
Anar al contingut