Venus i Júpiter. Autor: Àlex Roca
Venus i Júpiter. Autor: Àlex Roca
Barcelona

Petita guia per a la primavera astronòmica

Dimarts 20 de març, a les 6 hores i 14 minuts, hora oficial, comença la primavera astronòmica. La nova estació durarà 92 dies i 18 hores. Des d'aquest equinocci de primavera, els dies començaran a ser més llargs que les nits, a raó d'uns 3 minuts al dia. La estació acabarà el 21 de juny, data del solstici d'estiu.

Actualitzat
La primavera, com la resta de les estacions, es deu a la inclinació de l'eix de rotació de la terra respecte al pla del seu moviment respecte al sol, anomenat eclíptica. Aquesta desviació fa que els dos hemisferis rebin una il·luminació diferent segons l'època de l'any. A l'hemisferi nord els dies es fan més llargs que les nits i augmenta l'escalfament per la major inclinació del sol sobre l'horitzó.

A diferència dels esdeveniments meteorològics, sempre canviants i capritxosos, difícils de pronosticar durant aquesta època de l'any, els esdeveniments astronòmics estan totalment previstos. Tot seguit us donem algunes claus d'aquesta primavera segons l'informe de l' Observatori Astronòmic Nacional.

Canvi d'horari

Diumenge 25 de març passarem a l'horari d'estiu. Es tracta del canvi d'hora antipàtic, el que ens fa perdre una hora de son: a les 2 de la matinada haurem d'avançar el rellotge a les 3.

Cita amb Venus

El fet més destacable de la primavera astronòmica serà el trànsit de Venus per davant del Sol, el 6 de juny. Es tracta d'un fet que no tornarà a passar fins a l'any 2117. A Catalunya i a les Balears serà visible només en les últimes fases, durant la sortida del sol. D'altra banda, Júpiter assolirà el màxim acostament a la Terra el 15 d'abril. Júpiter i Venus seran visibles a primeres hores de la nit al principi de la primavera i a l'alba al final. Mart es veurà al vespre a llarg de tota la estació. Saturn també serà visible.

Eclipsis

Aquesta primavera es produiran dos eclipsis, però cap d'ells es veurà des de Catalunya. El primer serà un eclipsi anular de Sol, el 20 de maig. Serà visible des d'Àsia, el nord del Pacífic i el nord d'Amèrica. El segon serà un eclipsi parcial de Lluna, el 4 de juny. Es veurà des d'Àsia, Oceania i Amèrica.

Pluges de meteors

La pluja d'estrelles més important de la primavera serà la de les Eta Aquàrides. El màxim es preveu al voltant del 5 de maig.

Constel·lacions

Al voltant de l'Estrella Polar es veuran l'Óssa Menor, la constel·lació del Dragó, la de Cefeu i la del Lleó.

Lluna plena

En tindrem tres: la primera, el 6 d'abril, la segona, el 6 de maig i l'última, el 4 de juny.

Anar al contingut