El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha valorat els 100 primers dies del seu govern (EFE)
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha valorat els 100 primers dies del seu govern (EFE)
Madrid

Pedro Sánchez diu que l'autogovern és el "punt d'unió" per a la majoria de catalans

Sobre els independentistes en presó preventiva el president del govern espanyol diu que té "una opinió", però que ha de "respectar l'autonomia del poder judicial"

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez compleix aquest dilluns 100 dies al capdavant del govern espanyol i en farà un balanç públic en un acte a Madrid. Però aquest diumenge, en una entrevista a la cadena de televisió La Sexta, ja n'ha fet una valoració general.

Pel que fa al conflicte polític a Catalunya, Sánchez ha dit que continuarà apostant pel diàleg, i ha reclamat a l'independentisme que faci "autocrítica":

"Ho han fet tot bé? El 6 i el 7 de setembre ho van fer bé?"

"Majoria minoritària"

El president espanyol ha assegurat que a Catalunya només una "majoria minoritària" vol la independència, i que hi ha una "majoria de catalans minoritària" al Parlament que no està apostant per això".

Seguint aquesta argumentació, Sánchez ha afirmat que el diàleg s'ha d'encarar per l'"únic punt" que uneix la majoria de catalans que, segons el seu parer, és l'autogovern:

 


Opinió sobre els presos

Pel que fa a la presó preventiva dels líders independentistes, el president del govern espanyol no ha volgut pronunciar-se, tot i que ha dit que té una "opinió" personal:

"Tinc una opinió, però soc el president del govern i he de respectar l'autonomia del poder judicial."

"Per tant, de mi no se sentirà cap pronunciament a favor o en contra d'una determinada sentència ni per descomptat tampoc del procediment judicial que s'està seguint."

Sánchez es desmarca així d'alguns dels seus ministres, com és el cas de Josep Borrell o de Meritxell Batet, que han admès que preferirien que no estiguessin empresonats.

Prioritzar les relacions amb l'Aràbia Saudita

Sánchez ha hagut de respondre pel canvi d'opinió del seu govern en la venda d'armes espanyoles a l'Aràbia Saudita, i ha defensat haver-se desdit de la primera intenció de frenar-ho perquè ha hagut de "prioritzar" les relacions amb aquest país i "garantir" llocs de feina a Cadis.

Per Sánchez el seu marge ha estat molt reduït, perquè es tractava d'"un contracte que ve de l'anterior govern" i en quedava "pendent l'entrega." Pel que fa a l'ús d'aquestes armes, que podrien utilitzar-se contra població civil al Iemen, el president espanyol ha dit: "No és competència del govern."

Notícia relacionada: L'anul·lació d'una venda d'armes que s'ha convertit en un conflicte per al govern Sánchez

La defensa de Llarena

Sánchez també ha negat que el seu govern hagués canviat d'opinió sobre si havien de fer-se càrrec de la defensa del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena en el contenciós que té pendent a Bèlgica amb Carles Puigdemont i els consellers a l'exili.

Segons Sánchez, només va haver-hi una "reflexió" que va concloure amb la impossibilitat de separar l'àmbit públic i el privat del jutge, perquè es tractava d'una "qüestió d'estat". En un primer moment el govern espanyol va descartar pagar la defensa, però va rectificar després de les crítiques rebudes des de l'àmbit judicial.

La tesi

El president espanyol també va aprofitar per defensar-se dels atacs i crítiques rebudes per la seva tesi doctoral, l'afer que ha marcat els últims dies de la política espanyola.

Pedro Sánchez reitera que no va plagiar la seva tesi, que només ell n'és l'autor i no terceres persones, i nega que tingués cap tracte de favor per part del tribunal que el va avaluar.

Sí que coneixia algun dels membres, amb qui havia participat en un article acadèmic, però diu que això no va afectar l'objectivitat de la seva feina.

Les "fake news" de Cs i PP

Sánchez ha carregat contra l'oposició de Ciutadans i el PP. Diu que a falta de política s'abonen al terreny de les notícies falses, les "fake news", amb atacs personals que ha qualificat de difamacions sense proves.

Tenint en compte això, i que ja ha publicat la tesi a internet després de superar controls antiplagi, Sánchez no creu que hagi de donar més explicacions al Congrés perquè seria contribuir al joc de l'oposició.

Qualifica, a més, que les sospites que va llançar Albert Rivera dimecres al Congrés van servir a Ciutadans i PP per passar de puntetes al debat sobre l'exhumació de Franco del Valle de los Caídos.

 

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonatPedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut