L'anul·lació d'una venda d'armes que s'ha convertit en un conflicte per al govern Sánchez

L'anul·lació del contracte per vendre bombes a l'Aràbia Saudita obre un conflicte diplomàtic i amb els treballadors de Navantia

RedaccióActualitzat

El govern espanyol estrenava el mes de setembre amb una notícia d'impacte: el Ministeri de Defensa frenava la venda de 400 bombes de precisió a l'Aràbia Saudita. No volien que les fessin servir al Iemen i per això trencaven un dels contractes amb la teocràcia saudita.

Quatre dies després, la informació es matisa. L'anunci ha obert un conflicte en dos fronts: el diplomàtic amb la monarquia del golf i el laboral amb els treballadors de Navantia, a San Fernando, a Cadis.

Aquest divendres, el govern espanyol explicava que el que s'havia donat per fets consumats és ara una decisió pendent que haurà de prendre una comissió. La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, va deixar l'anunci en una declaració d'intencions amb futur incert.

Celaá ha evitat respondre a les preguntes sobre si l'executiu es planteja rectificar aquesta decisió:

"No li puc contestar perquè depèn de la resolució a què arribi la comissió, la resposta no la tenim encara."

 

 

El canvi en el to del govern de Pedro Sánchez arriba pel doble conflicte que ha obert la mesura. Hi ha el temor que l'Aràbia Saudita respongui a la decisió anul·lant un altre contracte, el de cinc corbetes que té encarregades a Navantia.

 

Notícia relacionada: La guerra per la qual Espanya ven armes a l'Aràbia Saudita

 

El comitè d'empresa de Navantia assegura que ha tingut notícia que l'ambaixada saudita a Espanya ha presentat "un ultimàtum" per aconseguir una rectificació. La mateixa presidenta andalusa, Susana Díaz, ha demanat al govern que actuï com més aviat millor.

El contracte més important de la història de Navantia

Les cinc corbetes suposen una despesa de 1.813 milions d'euros, molt per sota dels 9,2 milions que costaven les 400 bombes de precisió que el govern espanyol volia deixar de vendre a l'Aràbia Saudita.

Aquestes cinc naus són el contracte més important de la història de Navantia, una empresa amb uns 5.500 treballadors en una població, San Fernando, de 95.000 habitants.

Es calcula, a més, que el contracte amb l'Aràbia Saudita comportaria 6.000 llocs de treball més en cinc anys. 1.100 serien directes, més de 1.800 per a la indústria auxiliar de Navantia i més de 3.000 d'indirectes generats per altres subministradors.

Els treballadors surten al carrer

Les protestes ja han començat. Aquest divendres un miler de treballadors de les drassanes han tallat el trànsit de l'autovia A-4.

Jesús Peralta, president del comitè d'empresa, diu que hi ha molta angoixa i frustració:

"La situació és crítica, ens angoixa la frustració i la ràbia perquè aquest contracte és el contracte més important de la història d'exportació de Navantia, significa el suport de moltes famílies de la badia de Cadis."

La situació no només afecta San Fernando. El contracte també implica les drassanes de la ria de Ferrol, a la Corunya, i Cartagena, a Múrcia. En aquests dos punts encara no hi ha hagut mobilitzacions.

 

 

Celaá ha intentat calmar els treballadors. Assegura que el govern espanyol "està amb ells":

"Aquest és un govern diferent i té el seu propi criteri, però els 6.000 treballadors de la badia de Cadis poden estar segurs que aquest govern està amb ells."

 

Una anul·lació després d'un atac a nens

La decisió de Defensa, que es va saber dilluns passat, arriba després del bombardeig al Iemen que que va matar desenes de persones al país, moltes d'elles nens.

Llavors el govern espanyol va anunciar que revisaria les condicions d'armament i altre material de defensa als països de la coalició que lidera l'Aràbia Saudita al Iemen.

En 2017, la indústria espanyola va exportar material de defensa per un import de més de 361 milions d'euros als països que formen part de la coalició que participa en la guerra del Iemen.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezPSOEAràbia Saudita
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut